Parlamentarii UDMR nu vor vota moțiunea de cenzură și vor părăsi sala de ședințe în momentul votului, deși vor participa la dezbatere, a anunțat miercuri președintele Uniunii, Kelemen Hunor. Astfel, cu doar câteva ore înaintea discuțiilor din plen, Opoziția este lăsată și fără cele 30 de voturi pe care le putea lua de la UDMR, în condițiile în care, oricum, mai avea nevoie de 81 de susținători pentru a dărâma Cabinetul Dăncilă.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Kelemen Hunor a spus că se va vedea că actuala coaliție PSD-ALDE are majoritate parlamentară și fără UDMR.

”Vom participa la dezbaterea moțiunii de cenzură. Vom avea și noi de spus acolo ceva, așa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute și vom spune acolo punctul nostru de vedere și vom părăsi sala, vom fi absenți. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abținem, să nu știu ce. Nu vom fi în sală și vom fi absenți în momentul votului”, a declarat Kelemen Hunor.

El a argumentat decizia UDMR de a nu susține moțiunea de cenzură semnată de PNL, USR și PMP prin faptul că nu există o viziune, un lider, un program de guvernare și o listă de miniștri pe care inițiatorii să le fi prezentat.

”Moțiunea de cenzură este un instrument esențial în ceea ce privește controlul guvernului și chiar este mai mult - se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moțiunea de cenzură, dar ca să se întâmpole acest lucru e nevoie ceva mai mult decât o critică, mai mult sau mai puțin coerentă, trebuie și o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniștri cu care poți să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipsește în acest moment”, a mai spus el.

În prezent PSD și ALDE au împreună 250 de mandate (220 -PSD și 30 ALDE) și au asigurată o majoritate confortabilă, cu 17 voturi peste numărul necesar de susținere a Guvernului. De partea celalaltă Opoziția - PNL, USR, PMP - are 152 de parlamentari (92 PNL, 41 USR, 20 PMP) și are nevoie de susținerea a încă 81 de parlamentari ca Guvernul Dăncilă să fie schimbat.

UDMR are 30 de senatori și deputați, Minoritățile 17, iar 15 parlamentari sunt neafiliați, dintre aceștia 11 fiind înscriși în partidul lui Victor Ponta.