Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat marţi că România este pregătită să asigure preşedinţia "din umbră" la Consiliul Uniunii Europene, în timpul mandatului ce va fi deţinut de Austria în a doua jumătate a acestui an, astfel încât să aibă un start pozitiv şi puternic când va prelua acest mandat la începutul anului viitor, scrie Agerpres.

Victor NegrescuFoto: Parlamentul European

"Pentru a asigura un start pozitiv şi puternic al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, suntem pregătiţi să ne asumăm Preşedinţia din umbră, în timpul mandatului ce va fi deţinut de Austria, în a doua jumătate a acestui an, ceea ce implică un plus de responsabilitate şi pragmatism în urmărirea proceselor de negociere, inclusiv la nivel de trialog cu Parlamentul European şi Comisia Europeană. În acest sens ţara noastră este deja implicată în tot procesul de negociere privind viitorul Cadru Financiar Multianual, scopul nostru fiind acela de a asigura un viitor buget acceptat de statele membre, cu un impact pozitiv pentru cetăţenii europeni", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, care a participat marţi la Bruxelles, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale şi Consiliului Afaceri Generale Art. 50.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, reuniunea miniştrilor pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene a vizat abordarea unui schimb de opinii asupra agendei adnotate a Consiliului European din 28-29 iunie, care cuprinde următoarele subiecte: migraţie; securitate şi apărare; locuri de muncă, creştere şi ocupare; inovare şi digital; Cadrul Financiar Multianual post-2020 şi relaţiile externe ale Uniunii.

Discuţiile au mai inclus stadiul implementării Acordului Inter-Instituţional privind o mai bună legiferare, Extinderea şi Procesul de Stabilizare şi Asociere, respectiv tematici subsumate Semestrului European.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, oficialul român a participat la un dejun cu comisarul european pentru buget şi resurse umane, Gunther Oettinger, având ca temă Cadrul Financiar Multianual post-2020.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale Art. 50, negociatorul-şef al Comisiei Europene, Michel Barnier, va prezenta stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind Brexit, cu accent pe finalizarea lucrărilor privind chestiuni aferente retragerii; aspecte legate de frontiera dintre Irlanda şi Irlanda de Nord şi discuţii privind cadrul viitoarei relaţii cu Marea Britanie, în pregătirea reuniunii şefilor de stat sau de guvern în formula UE 27 de vineri, 29 iunie 2018.

"România este pregătită pentru a face faţă oricăror situaţii generate de Brexit printr-o abordare coordonată, predictibilă şi proactivă. Prioritatea noastră, la momentul actual, vizează depăşirea impasului inerent oricărui proces de negociere şi agrearea unui acord de retragere în care să fie inserate toate angajamentele asumate deja de partea britanică, inclusiv în privinţa garantării drepturilor cetăţenilor europeni care trăiesc, lucrează şi studiază în Regatul Unit, document care ar deschide calea unei viitoare relaţii aprofundate între Uniunea Europeană şi Marea Britanie", a explicat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, potrivit sursei citate.