Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat marți că analiza care prezintă avantajele și dezavantajele mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim va fi trimisă în această săptămână către Președinție, Guvern și Parlament, transmite Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

"Este practic încheiată pe toate materialele pe care le-am avut. Mai sunt câteva instituții care nu au trimis puncte de vedere. Va trebui să o prezentăm Guvernului, președintelui și Parlamentului săptămâna aceasta. Decizia va fi luată de decidenții politici pe baza analizei. Vom finaliza săptămâna aceasta analiza și o vom trimite în această săptămână", a declarat, marți, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

Întrebat ce concluzii prezintă analiza realizată de MAE, Meleșcanu a spus că "nu există concluzii există avantaje și dezavantaje care vor trebuie să fie cântărite când se va lua decizia". Acesta a adăugat, referitor la posibile riscuri de securitate, că acestea "există" și că este "unul din elemente care trebuie avut în vedere".

În urmă cu două luni, Guvernul a anunțat intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, MAE elaborând un memorandum secret în acest sens. Ulterior, printre motivele pentru care șeful statului i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă este și acest plan al Executivului în legătură cu ambasada României în Israel.

Pe 19 iunie, președintele Klaus Iohanis a declarat că o decizie a Guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice șansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.

Întrebat, la Cotroceni, dacă o hotărâre a Guvernului de a muta ambasada României din Israel ar afecta negocierile privind membru nepermanent la Consiliul ONU, președintele Klaus Iohannis a răspuns: "O astfel de decizie ar anula orice șansă a României de a fi votată membru nepermanent în Consiliul de securitate, nu doar acum și pe viitor. La Guvern s-a început un proces de evaluare. Decizia nu e la Guvern, dar dacă vor să facă o evaluare o pot face, însă nu am primit nicio informație despre stadiul acestor evaluări".