Ambasada Statelor Unite din Republica Moldova a avut o reacție critică după hotărârea Curții Supreme, care a invalidat alegerea lui Andrei Năstase în funcția de primar al Chișinăului, reprezentanța diplomatică acuzând faptul că decizia ”întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar”

Andrei NastaseFoto: Facebook - Andrei Nastase

”Ambasada SUA în Moldova a luat cunoștință de decizia Curții Supreme de Justiție de a menține hotărârea judecătorească din 3 iunie privind invalidarea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău. Alegerile libere, corecte și transparente sunt fundamentul oricărei democrații și trebuie să se conformeze normelor internaționale.

Orice pretinse încălcări trebuie să fie abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri. Independența judiciară este un principiu democratic principal, iar decizia de astăzi a întărit percepția publică privind ingerințele politice în sistemul judiciar al Republicii Moldova”, transmite ambasada Statelor Unite pe Facebook.

De asemenea, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova s-a „extrem de dezamăgit”.

”Voința poporului, exprimată în alegeri libere și corecte, valorile democratice, principiile statului de drept pe care Republica Moldova și le-a asumat în relația cu UE, nu au fost respectate”, a scris oficialul pe pagina lui de Facebook.

Magistrații Curții Supreme de Justiție din Republica Moldovaau menținut decizia instanțelor anterioare de invalidare a alegerilorpentru Primăria Chișinău. Astfel, orașul rămâne fără primarul ales prin vot direct, Andrei Năstase. Decizia a fost luată luni seară.

Prima recție a lui Andrei Năstase după pronunțarea deciziei CSJ:„Am fost scuipați. Dacă vom îngenunchea în seara asta, nu mai avem viitor”