Reţinerea Carinei Ţurcanu, membră în consiliul de administraţie al Inter RAO, sub suspiciunea de spionaj (în favoarea României) reprezintă unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri din acest an în Rusia, notează luni cotidianul popular Moskovski komsomoleţ (MK), citat deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă surse din serviciile speciale încearcă să acrediteze ideea că Ţurcan, originară din Republica Moldova, a transmis României informaţii secrete privind furnizarea energiei electrice în Donbas şi Crimeea, femeia susţine că "împotriva ei a fost montată opinia publică", cu informaţii pregătite din timp.

Potrivit MK, apărători pentru drepturile omului din Rusia au putut să verifice condiţiile de detenţie ale lui Carinei Ţurcan în închisoarea Lefortovo.

"Este un test, îl voi trece", spune ea, referindu-se la cazul său. O primă problemă ar fi chiar mâncarea. Ea este vegetariană, iar meniul din închisoare este unul obişnuit. Medicii nu i-au permis deocamdată familiei sale să-i transmită vitamine şi înlocuitori.

Carina Ţurcan a solicitat să i se aducă cărţi. Când vine vorba de mama sa, ea începe să plângă: "Eu înţeleg că am devenit parte a jocului cuiva, că mecanismul împotriva mea a fost pornit. Dar un om poate fi băgat la închisoare, dar nu poate fi îngenuncheat".