Catolicii cer din nou, în instanță, retrocedarea sediului Universităţii din Alba Iulia

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 25 iunie 2018, 20:03 Actualitate | Esenţial


Universitatea din Alba Iulia
Foto: uab.ro
O serie de înscrisuri şi documente solicitate anterior de către instanţă au fost depuse, la termenul de luni, în dosarul în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită Curţii de Apel (CA) Alba Iulia anularea unui act administrativ emis de Guvernul României, prin care i-a fost respinsă cererea de retrocedare a actualului sediu al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia.

"Instanţa a acordat termen pentru 17 septembrie pentru a fi studiate aceste documente de către toate părţile. Ele urmează să fie luate în discuţie la termenul următor, după ce acestea vor fi studiate în mod corespunzător, fiind elemente de probatoriu în această cauză", a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean.

În noiembrie 2017, Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea de retrocedare, susţinând că imobilul solicitat, în prezent sediul central al Universităţii, nu a fost în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

"Arhiepiscopia nu are calitatea de continuatoare a proprietarului tabular, Fondul de studii, bunurile acesteia nereprezentând bunuri proprietatea a bisericii, ci bunuri publice aflate în proprietatea Statului Român. Fondul de studii constituia un fond public aflat în proprietatea Statului Român şi în administrarea Ordinariatului Catolic de rit latin de Alba Iulia", se arăta în decizia de respingere a cererii de retrocedare. Comisia Specială a susţinut că Arhiepiscopia nu a fost proprietara imobilului solicitat.

Sediul central al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a fost revendicat, în 2003, de către Biserica Romano-Catolică.

În primăvara lui 2013, rectorul Daniel Breaz a declarat că universitatea este proprietarul de drept al clădirilor instituţiei de învăţământ superior. Potrivit rectorului, pentru clădirea principală a universităţii "nu există absolut niciun document care să ateste că acea clădire a aparţinut Bisericii Romano-Catolice".

La rândul său, fostul rector Moise Achim a declarat că universitatea este intabulată pe aceste clădiri în cartea funciară şi este proprietarul de drept.

"De atunci încoace (din 2003 - n.r.), noi am adunat toate documentele posibile prin care certificăm că acea clădire s-a făcut din subscripţii publice, nu din banii Bisericii Catolice", a afirmat, în urmă cu mai mulţi ani, Moise Achim. El a susţinut că documentele pe care universitatea le deţine atestă faptul că Liceul Mailath, care a funcţionat în actualul sediu central, a fost gestionat din punct de vedere religios de episcopul Mailath şi nu a fost în subordinea Bisericii Romano-Catolice.

La vremea respectivă, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a precizat că prin cererea de retrocedare depusă nu doreşte să provoace tensiuni de nicio natură în Alba Iulia. "Dorim doar să ne fie recunoscut dreptul de proprietate asupra imobilelor de care am fost deposedaţi în mod nelegal de către regimul totalitar", potrivit unui comunicat remis atunci presei.


Citeste mai multe despre   
854 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  s-au facut inscrieri masive in P$D (Luni, 25 iunie 2018, 20:32)

  MoemBius [utilizator]

  lately de la Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia?

  sau de ce li se pare lor corect sa ceara ceva ce nu e al lor?

  Daca e asa ....ca sincer nu stiu

  nu am nimic cu nimeni dar daca nu e al lor cum sa-l ceara?
  E mai nou o tara comunista si poa sa ceara asa orice ....oricine si daca aproba cine trebe se rezolva sau cum?
  Sincer aveam (si inca mai am) pretentii de la catolici.
 • +1 (1 vot)    
  nu catolicii, ci nationalistii maghiari (Luni, 25 iunie 2018, 20:55)

  andipetre [utilizator]

  Sa fie clar cine cere. Sunt aceiasi nationalisti corupti, reprezentantii lui Viktor Orban si aliati cu Putin, care cer Transilvania chiar daca nu e a lor. Dupa ce stramosii lor au tinut Transilvania sub ocupatie si au tratat populatia romana ca sclavi (refuzandu-le oficial statut de cetateni), acum au tupeul sa ceara in proprietate aceasta regiune. Si, cu concursul celorlalti corupti putinisti, PSD, li se da.
 • 0 (2 voturi)    
  Cum poate fi... (Luni, 25 iunie 2018, 21:50)

  Stef_and [utilizator]

  Statul roman proprietar pe un bun al bisericii catolice- construit de ei?
  Doar prin confiscare - lucru care ca fi pana la urma dovedit.
  Statul roman- exista doar din 1918- cladirea a existat de mult - trebuie data proprietarului - daca acesta mai exista- mai putin imobilele unde mu mai exista proprietarul.
  Ce pretentii sa aiba un stat - care in zona Transilvaniei nu a avut nimic inainte 1918.
  Nu e suficient ca s-au luat terenuri cu miile de hectare prin cucerire?
  S-au confiscat de asemenea prin legea optasilor inca cateva zeci de mii ?!
  Si toate astea au ajuns pe mana unui stat care nu a reusit niciodata sa le administreze- si probabil nu va fi capabil niciodata.
 • 0 (0 voturi)    
  oooo (Luni, 25 iunie 2018, 22:23)

  MoemBius [utilizator]

  devine si mai interesant daca sint prietenii mei din neamu lu vecinu Laiosh

  aveau ceva expresie cool baietii de la vacantza mare
  adica ungurienii ca va zica

  e la fel ca la vacantza mare ...da un..........itza nu vor ei?
  ca avem
  nu se sta nici la rand
  sau ma rog pot sari randul


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version