CCR a amânat pentru 4 iulie discutarea sesizării opoziției privind legea manualelor școlare

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 25 iunie 2018, 14:11 Actualitate | Esenţial


Curtea Constitutionala
Foto: CCR.ro
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat, luni, pentru 4 iulie, discutarea sesizării PNL şi USR privind Legea manualului şcolar, transmite Agerpres.

Potrivit ordinii de zi de pe pagina de internet a CCR, plenul Curţii trebuia să discute luni  obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind manualele şcolare, formulată de 27 senatori aparţinând grupului parlamentar al PNL şi al USR.

"Practic, ministrul Educaţiei Naţionale şi Guvernul, în loc să se ocupe de problemele care sunt în şcoli, de faptul că urmează evaluări, Bacalaureat, înscrieri, de faptul că probabil sau aproape sigur elevii nu vor avea manuale şcolare la începutul anului şcolar, să se ocupe de infrastructură şi de alte probleme ale educaţiei din România, ei se ocupă de instituţionalizarea unui monopol şi, practic, vor să ţină tot învăţământul, toată producţia de carte şcolară în mâna lor", declara deputatul PNL Florica Cherecheş la Palatul Parlamentului, 31 mai, la depunerea sesizării.

Aceasta a susţinut că PNL critică instituirea unui monopol pe piaţă, critică faptul că legea nu are rigoare normativă, că instituie un paralelism legislativ între Legea manualului unic şi Legea educaţiei naţionale.

"Sunt o mulţime de prevederi contradictorii şi asta va stârni foarte multă confuzie şi interpretări diferite şi eronate ale textului de lege. Pe de altă parte, în Legea manualului sunt definite câteva categorii de manuale - manual de bază, manual şcolar, manual opţional şi nu se ştie exact pe care dintre acestea le va finanţa Ministerul Educaţiei, pentru că în lege ni se spune că ministerul asigură finanţarea pentru manualele şcolare. Acum, cu aceste categorii, nu se ştie exact cine şi ce va finanţa, ceea ce înseamnă că probabil tot părinţii vor fi cei care vor scoate bani din buzunar pentru a asigura manuale pentru copiii lor, dacă vor să facă ceva la şcoală", spunea Cherecheş. 

801 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Interesul elevului e prioritar interesului edituri (Luni, 25 iunie 2018, 15:06)

  D-or [utilizator]

  Sistemul de invatamint nu e pretext de afaceri.

  Copilul meu cara zilnic, in clasa a patra, 8 kg de maculatura.

  A fost o batjocura crunta, pentru care Ministerul ar trebui sa raspunda.

  CCR-UL aur trebui sesizat si asupra (IN)-EFICIENTEI invatamintului. Copiii sunt extenuati cu bazaconii inutile, dar abia dupa 8 ani de scolarizare (3 ani gradinita + 1 an pregatitoare + 4 ani scoala primara) pot spune cit face 4:2!

  Daca PNL si USR sunt interesati de invatamint si nu doar de afacerile din invatamint, ar trebui sa puna problema intirzierii cu care este predata matematica.

  Ori matematica este esentiala, nu doar pentru calcule, ci ca baza si instrument ale dezvoltarii gindirii logice.

  La sfirsitul clasei a doua, copiii ar trebui sa poata face toate calculele simple adunare/scadere/ inmultire/impartire + ecuatii simple, mai ales ca acum e obligatorie si clasa pregatitoare.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version