Nu am discutat de niciun fel de o ordonanță de urgență de modificare a codurilor penale, a declarat luni liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Scoateți din discuție acest subiect. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare”, le-a spus Tăriceanu ziariștilor prezenți la Palatul Parlamentului, după o reuniune neanunțată a coaliției de guvernare, la care au mai participat, printre alții, liderul PSD, Liviu Dragnea, și premierul Viorica Dăncilă.

La întrebările ziariștilor, Tăriceanu a precizat că nu se are în vedere nici asumarea răspunderii pentru modificarea codurilor penal și de procedură penală.

Chestionat dacă PSD a agreat aceste variante, Călin Popescu Tăriceanu a răspuns: „Sigur ca da”.

Acesta a precizată însă că „va trebui fără îndoială să facem sesiune extraordinară”.

Tăriceanu a acuzat însă întârzieri în intrarea în vigoare a legilor promovate de PSD-ALDE, prin „toate tertipurile posibile” din partea opoziției și a președintelui, afirmând că se așteaptă să se întâmple același lucru și la modificarea codurilor penale.

„Ne punem întrebarea, majoritatea parlamentară de ce mai e necesară?”, a comentat Tăriceanu.

Declarațiile vin în contextul în care Liviu Dragnea a declarat vineri, în prima ieșire publică după condamnare, că în Parlament nu mai este o ”procedură normală” și PSD este decis să meargă până la capăt cu modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

De asemenea, vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, a declarat, după CEX, că nu ştie dacă va fi emisă o Ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea modificărilor la Codurile penale, dar că în cursul săptămânii viitoare va avea loc o întâlnire cu experţi din domeniul juridic pentru a se stabili dacă va fi sau nu adoptată o Ordonanţă de urgenţă în acest sens.

Un alt lider PSD, Dumitru Buzatu a declarat la Digi24 ca partidul va decide în cursul acestei săptămâni dacă va trece codurile prin ordonanță sau prin asumarea răspunderii.

”Dacă voi fi solicitat voi răspunde”,a răspuns luni dimineață Tudorel Toadercând a fost întrebat, luni dimineață, în privința posibilității modificării legislației penale prin ordonanțe de urgență.