Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat că a luat la cunoştiinţă de pe pagina de internet a Terra Turism, prin anunţul publicat vineri, că agenţia de turism va declanşa procedura de insolvenţă, ulterior reprezentanţii acesteia închizând orice canal de comunicare, potrivit news.ro.

Terra TourismFoto: terratourism.ro

Juriştii ANAT vor oferi turiştilor consultanţă pentru a se înscrie la masa credală, dar numărul celor afectaţi este limitat. ”Deşi numărul turiştilor afectaţi de intrarea în insolvenţă a Terra Tourism este limitat, situaţia este regretabilă”, arată un comunicat al ANAT.

Pentru recuperarea sumelor datorate de către Terra Tourism, turiştii se pot adresa asiguratorului agenţiei, poliţa de insolvabilitate seria BN Nr 000000764 este încheiată la City Insurance SA.

Turiştii urmează a fi despăgubiţi în limita sumei de 50.000 de dolari, valoarea totală a poliţei de asigurare.

”Reprezentanţii juridici ai ANAT sunt la dispoziţia turiştilor pentru a le oferi consultanţă în demersurile privind înscrierea la masa credală”, spun reprezentanţii patronatului.

În ultimii doi ani, ANAT a înaintat mai multe propuneri către Ministerul Turismului pentru modificări legislative care să asigure o garantare a sumelor plătite de turişti în cazul intrării în insolvenţă a agenţiei de turism, dar nu s-a ajuns la un consens.

”Noua Directiva UE nr 2302/2015, care va fi transpusă şi în legislaţia românească începând din 1 iulie 2018, va reglementa modul de aplicare, iar ANAT îşi exprimă determinarea pentru ca împreună cu Ministerul Turismului să asigure condiţiile necesare pentru garantarea efectivă şi reală a pachetelor de servicii turistice şi pentru asigurarea unui mediu de business sustenabil agenţiilor de turism din România”, subliniază ANAT.

Agenţia Terra Tourism şi-a anunţat, vineri seară, printr-un email partenerii şi clienţii că nu-şi mai poate onora obligaţiile faţă de aceştia şi le-a recomandat să se adreseze asiguratorului City Insurance.