Rectorii universităților cer depolitizarea totală și vor să fie implicați în elaborarea noii legi a Educației 

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 24 iunie 2018, 13:49 Actualitate | Esenţial


Mircea Dumitru, rector Universitatea Bucuresti
Foto: Agerpres
Rectorii universităţilor din Consorţiul ”Universitaria” au discutat, la Cluj-Napoca, despre necesitatea adoptării unor măsuri privind calitatea învăţământului superior, finanţarea acestuia, necesitatea reevaluării şcolilor doctorale şi a criteriilor de clasificare a universităţilor, si au cerut depolitizarea totală a conducerii Consiliului Naţional al Rectorilor, scrie news.ro.

Rectorii celor mai importante universități din România solicită să fie implicaţi în procesul de pregătire a noii legi a Educaţiei, iar la finalul dezbaterilor de duminică au adoptat o rezoluţie care prevede propuneri concrete.

”Consorţiul Universitaria apreciază că datoria Consiliului Naţional al Rectorilor este şi aceea de a reprezenta universităţile în relaţia cu factorul politic şi, în anumite segmente de activitate, chiar cu societatea civilă. Pentru a-şi îndeplini corect şi eficient această funcţie, conducerea Consiliului Naţional al Rectorilor trebuie să fie complet depolitizată (…) prin neimplicarea totală a membrilor acesteia în orice activitate de natură politică”, se arată în rezoluţia adoptată, duminică.

De asemenea, Consorţiul ”Universitaria” solicită ca rolul şi impactul universităţilor membre în Consiliul Naţional al Rectorilor să fie proporţionale cu locul universităţii respective în sistemul de învăţământ superior din România, confirmat de performanţa şi prestigiul instituţiei de învăţământ, precum şi de dimensiunea comunităţii academice.

”Întrucât valoarea egală a votului fiecărei universităţi nu reflectă realitatea reprezentativităţii în sistemul de învăţământ superior românesc, este imperios necesar să se identifice soluţii de echivalare a valorii votului fiecărei universităţi cu ponderea reală a universităţii respective în sistemul academic românesc, respectiv dimensiunea instituţiei, impactul internaţional şi activitatea de cercetare”, se mai arată în Rezoluţia Consorţiului.

Reuniunea Consorţiului Universitaria a readus în prim plan problemele legate de finanţarea universităţilor, participanţii apreciind că realitatea şi ultimele decizii guvernamentale nu răspund aşteptărilor şi nevoilor de dezvoltare ale universităţilor.

”În acest context, solicităm Ministerului de Finanţe ca veniturile proprii ale universităţilor să rămână la dispoziţia acestora fără a fi necesară deblocarea soldurilor de către ministerul de resort”, au transmis reprezentanţii Consorţiului, duminică, la finalul dezbaterilor. 

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţilor susţin implicarea activă a Consorţiului ”Universitaria” în comisiile de analiză şi elaborare a modificărilor Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, apreciind că ”orice discuţie referitoare la o nouă lege a educaţiei nu poate fi legitimă fără implicarea reprezentanţilor universităţilor membre ale Consorţiului – universităţile româneşti clasate pe primele poziţii la nivel naţional în ierarhizările internaţionale, în topul preferinţelor angajatorilor şi ale studenţilor”.

Mai mult, membrii Consorţiului Universitaria solicită redistibuirea de către MEN a locurilor bugetate rămase neocupate în urma sesiunii de admitere din iulie, la nivel naţional, către universităţile din Consorţiu, având în vedere că cifrele de şcolarizare ale acestora au fost reduse în urma alocării preliminare din luna aprilie.

Din Consorţiul Universitaria fac parte Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Academia de Studii Economice din Bucureşti.

2636 vizualizari

 • +14 (14 voturi)    
  Cu un ministru PSD? (Duminică, 24 iunie 2018, 16:02)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Adica fost sef al unie farbici de diplome din Suceava, plina de plagiatori di medicritati, iar acum ministru in GUVERNUL HOTIEI NATIONALE si inhitatat cu mafia comunisto-psd? Greu...
 • -4 (6 voturi)    
  ... (Duminică, 24 iunie 2018, 16:13)

  vitan.sandu [utilizator]

  Pur si simplu imi este putin jena: rectorii (da, cu r mic!) vor un vot cenzitar!!! Calitatea universitatilor pe care le conduc se judeca, oare, prin numarul de voturi dintr-un organism colectiv? Care organism are si nu prea putere executiva. Oare de ce nu or fi cerut asemenea lucru cand era ministru dl rector de la U Bucuresti?
  • +2 (4 voturi)    
   i-a tras Funeriu de mineca... (Duminică, 24 iunie 2018, 17:09)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui vitan.sandu

   Si acum vor sa dreaga busuiocul...
   https://www.g4media.ro/universitati-va-acuz.html
 • +6 (6 voturi)    
  Degeaba (Duminică, 24 iunie 2018, 19:04)

  falcoind [utilizator]

  depolitizați învățământul superior, ( nu ar fi rău nici asta),dacă și in ultimul cătun postirile la scoală se dau pe apartenența politica. DEPOLITIZAȚI complect EDUCAȚIA.
 • +2 (2 voturi)    
  depolitizarea trebuie facuta in toate institutiile (Duminică, 24 iunie 2018, 23:13)

  Coco Whistle [utilizator]

  publice. punct. si in timpul lui ceausescu, faceai parte din partid si erai rasplatit cu functie, bani, avantaje, poate mergeai si la st gheorghiu sau mai nou facultatea lui oprea. politizarea e o forma de coruptie in care cel care prin abuz ocupa o functie, este indatorat partidului si deci conducatorului suprem. as verifica toate numirile in functie, de la cel mai mic...numai asa ajungem competitivi si cel mai bun sa cistige nu sa plece peste hotare.
 • +1 (1 vot)    
  Universitaria TREBUIE sa se schimbe in totalitate (Luni, 25 iunie 2018, 9:00)

  Emil Aluas [utilizator]

  Mi-am petrecut 85% din viata in compusurile universitare din SUA si Europa. Trei ani la Cluj. Intregul concept de "Autonomie Universitara", trebuie schimbat. 100 la 100 din profesorii actuali sunt cadre care s-au "strecurat" intr-un loc caldut, finantat de la buget. Majoritatea intrati fara concurs si fara parcurgerea unei perioade de proba. Ei zic ca "asa scrie in constitutie". Vedeti d-voastra, aceasta constitutie a fost votata de "bobor", la modul disperat. Pentru ca NU a existat o alta constitutie. "Boborul" ar fi votat a tunci si o constitutie absolut NAZISTA. Nici un post universitar nu fost pana acum ocupat prin concurs, concurs anuntat in toate buletinele de specialitate din Europa de Vest, SUA s Canada, Australia si Noua Zeelanda. Cum se procedeaza de sute de ani in toata lumea Vestului. La noi NU. Dar vrem sa fim tratati egal cu restul tarilor din lumea civilizata. Romanii invoca necusoasterea limbii romane. Este o scuza puierila. Cunosc sute de potentiali candidati care ar invata limba romana aprope perfect, si s-ar stabili definitiv in Ardeal si Banat. De fapt ne este frica. Frica de competitie, frica de cei care sunt de mii de ori mai buni ca noi. Civilizatia Vestica. O REVOLUTIE cu schimbari radicale in invatamantul universitar este IMPERATIV necesara. Din punct de vedere financiar ? Cel putin 50 % din actualele universitati din Romania NU mai trebuie finantate, deci nu trebuie sa mai existe. Deschideti tara si civilizatia noastra spre lume. Altfel ne vom sufoca in propria noastra mizerie. Prof. Emil Aluas, Budapesta.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version