Departamentului pentru Securitate Internă al SUA a anunţat că Guvernul a reunit 522 de copii separaţi de părinţii lor ca parte a iniţiativei „Toleranţă Zero” şi că plănuieşte ca în următoarele 24 de ore să permită altor 16 minori să fie alături de familii, scrie news.ro.

Donald Trump semneaza un ordin executivFoto: Flickr/ The White House

Departamentul a transmis într-un comunicat că Biroul de Vamă şi Protecţia Frontierelor se aşteaptă ca un număr mic de copii separaţi de părinţii lor din alte motive să rămână separaţi, inclusiv dacă relaţiile familiale nu pot fi confirmate, citează Reuters.

Miercuri, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin prin care a pus capăt politicii sale de separare a copiilor imigranţilor ilegali de familiile lor la graniţa cu Mexic, după ce imagini cu minori în cuşti au scandalizat opinia publică.

Pe 20 iunie, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA (HHS) avea în grijă 2.053 de minori separaţi de familii şi „colabora cu agenţii guvernamentale pentru a reuni fiecare minor cu părinţii sau tutorii printr-un proces bine stabilit”. HHS a mai spus că se asigură ca membrii familiilor să ştie unde se află copiii lor şi să poată comunica după separare.

Presa americană a semnalat faptul că numeroşi părinţi nu au fost informaţi unde se află copiii lor şi fie au comunicat foarte puţin cu ei fie deloc. Biroul de Imigrări (ICE) a decis ca centrul Port Isabel din Texas să fie principalul loc pentru reunificarea familiilor. Tuturor părinţilor le-a fost dat un număr de telefon unde pot suna pentru a afla informaţii.

Cei mai mulţi dintre copii sunt din America Centrală, în special din Guatemala, Honduras şi El Salvador.

Fotografia unei fetițe de 2 ani din Honduras a devenit virală zilele trecute, datorită foto-reporterului John Moore care a anunţat sâmbătă seară, pe reţelele de socializare, că fata şi mama ei, pe care le-a fotografiat când erau luate în custodie de autorităţile vamale, pe 12 iunie, sunt împreună.

„Acum, ele se află la un centru din Dilley, Texas, şi pot rămâne acolo până la rezolvarea cazului lor de azil”.

Fotografia, parte dintr-o serie realizată pentru agenţia Getty, a făcut înconjurul lumii şi copilul a devenit un simbol al criticatei politici a lui Trump.

Una dintre imaginile cu fetiţa plângând a fost folosită şi pe coperta revistei Time. Pusă faţă în faţă cu preşedintele SUA, titlul copertei a fost: „Bun venit în America”.