Klaus Iohannis a afirmat sâmbătă, la Sibiu, că una din marile probleme din Constituție este reprezentată de ”posibilitatea absolut necontrolată” ca Executivul să dea ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare, președintele făcând această declarație ca răspuns la întrebarea dacă va merge să prezideze ședințe de Guvern.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Toate partidele au criticat acest sistem, dar când au ajuns la putere l-au folosit, a spus șeful statului.

”Pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni măcar pentru un control pe constituționalitate. Bunăoară, la ordonanță de urgență dată de guvern, Președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni, de exemplu, pe procedura parlamentară.

Personal, cred că odată și odată trebuie să tragem linie și să terminăm cu acest sistem de ordonanțe de urgență fiindcă în practică știm, aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanța de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut șanse în sesiunea parlamentară”, a spus Iohannis.

”Trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie în alertă și în momentul în care apar ordonanțe de urgență care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanța 13, acea nefericită Ordonanță 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni.”, a adăugat președintele.

Klaus Iohannis a spus și că ar fi bine ca moțiunea de cenzură depusă de opoziție să treacă: ”este o procedură în care președintele poate cu greu interveni, altfel decât să zică că ar fi bine să treacă.”

Întrebat despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, el a răspuns: ”Astăzi este încă săptămâna în care citim. Vorbim săptămâna viitoare”.