Președintele Klaus Iohannis consideră că emiterea „cât mai curând posibil” de către Comisia de la Veneția a unei Opinii interimare asupra modificărilor legilor Justiției operate de majoritatea PSD - ALDE este „extrem de necesară” în condițiile în care, dacă aceste legi intră în vigoare în forma adoptată de către Parlament, „vor avea un impact negativ asupra independenței și a funcționării sistemului judiciar din România, implicit asupra statului de drept”.

Klaus IohannisFoto: Captura presidency.ro

„Având în vedere situația actuală din România, președintele Klaus Iohannis consideră că adoptarea unei Opinii Interimare a Comisiei de la Veneția, cât mai curând posibil, este extrem de necesară și va avea o importanță majoră pentru corpul magistraților și pentru întregul sistem judiciar din România”, potrivit prezentării susținute vineri în plenul Comisiei de la Veneția de către Bogdan Dima, consilier de Stat - Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională.

Potrivit sursei citate, cele trei legi adoptate de Parlament prezintă multiple deficiențe, iar conținutul lor poate și trebuie să fie îmbunătățit substanțial.

Care sunt deficiențele acuzate de Administrația Prezidențială:

  • Modificările aduse celor trei legi afectează independența magistraților, prin introducerea unor prevederi criticabile. De exemplu, controlul asupra tuturor soluțiilor date de procurori de către procurorul ierarhic superior se extinde și asupra temeiniciei, nefiind astfel limitat la nelegalitate.
  • Este creată o secție specială de investigare a infracțiunilor comise de magistrați (judecători și procurori deopotrivă), ceea ce este de natură să afecteze independența activității magistraților.
  • Legile au un impact negativ asupra funcționării sistemului judiciar. A fost operată o serie de modificări care pot permite pensionarea magistraților la vârsta de 45 de ani, cu numai 20 de ani vechime în profesie, toate acestea în paralel cu majorarea perioadei de pregătire pentru intrarea în profesie.
  • Avizul conform al CSM pentru stabilirea schemelor de personal ale instanțelor și parchetelor a fost eliminat, decizia urmând să revină doar Ministrului Justiției.
  • Modificările aduse legilor justiției conduc la diminuarea rolului garantului independenței justiției - Consiliul Superior al Magistraturii. De exemplu, cele mai multe atribuții ale acestuia, care acum sunt exercitate de către Plen, sunt transferate secțiilor, ceea ce va afecta funcționalitatea CSM și va afecta participarea reprezentanților societății civile membri ai CSM la luarea deciziilor CSM.

„Președintele României consideră că opiniile Comisiei de la Veneția, fundamentate pe standardele constituționale europene, constituie repere esențiale în procesul de examinare a normelor constituționale sau legislative care sunt acum supuse analizei.

Drept urmare, opinia Comisiei de la Veneția asupra celor trei legi ne va ajuta să păstrăm valorile esențiale ale democrației, independenței justiției, cooperării loiale între puterile statului, precum și valorile statului de drept”, potrivit sursei citate.