​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat pe Facebook, după ce Curtea Supremă și CSM au sancționat declarațiile sale și ale colegilor săi din Guvern prin care au pus sub semnul întrebării decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea, susținând că Justiția se face într-adevăr în sala de judecată, dar legile sunt date de Parlament.

Tudorel ToaderFoto: Guvernul Romaniei

”Recapitulând: Justiția se realizează în sala de judecată; Legile se fac în parlament; CSM da avize consultative doar pentru legile justiției! În rest - să ne cunoaștem și să ne respectăm competențele!”, a scris el, pe Facebook.

Toader a răspuns astfel poziției transmise de Curtea Supremă potrivit căreia Guvernul și Parlamentul nu au căderea să comenteze hotărâri judecătorești, pentru că se încalcă principiul separației puterilor în stat. O poziție similară a avut-o și CSM. Judecătorii au arătat că justiția se face doar în sala de judecată și nu în spațiul public, iar membrii guvernului nu pot aprecia probele și hotărârile judecătorești, aceasta fiind exclusiv misiunea judecătorilor.

Tudorel Toader spunea, în cursul dimineții, că a auzit că judecătorii care l-au condamnat pe Dragnea nu au luat în considerare decizia CCR privind abuzul în serviciu și a mai adăugat că unii sunt condamnați în primă instanță și apoi achitați sau invers. El a adăugat că așteaptă motivarea deciziei.