Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) critică, într-un comunicat remis joi, intervenția agresivă a jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici, în timpul protestului desfășurat miercuri seară în București, și consideră totodată "inacceptabil tratamentul brutal aplicat jurnalistului Paul Arne Wagner", care a fost ridicat din zona Pieței Victoriei și reținut la secție timp de mai multe ore.

HotNews.roFoto: Hotnews

CJI amintește că Jandarmeria Română a afirmat în comunicatul difuzat în urma acțiunilor de miercuri seara că, "deşi persoana respectivă (ziaristul german Paul Arne Wagner - n.r.) a susţinut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate". "Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat 'PRESS' nu reprezintă un act oficial" - mai afirmă Jandarmeria.

Centrul pentru Jurnalism Independent subliniază însă că "însemnele de presă - indiferent de forma în care se prezintă (carnet, card, badge, vestă inscripționată) - sunt singurele care pot atesta calitatea de jurnalist a unei persoane".

"Exercițiul profesiei jurnalistice nu este reglementat altfel în România. Mai mult, paradigma în care se desfășoară azi informarea publică este diferită de cea de acum câțiva ani, în care jurnalistul putea prezenta "un act oficial" care să îi ateste calitatea profesională", atrage atenția CJI.

Organizația explică totodată că "expunerea la vedere a însemnelor de presă este una dintre primele reguli ale oricărui jurnalist care participă, în calitate profesională, la evenimente, cu atât mai mult la cele cu potențial conflictual. O atare expunere are tocmai menirea de a semnala participanților faptul că persoana respectivă se află pe teren în exercițiul funcțiunii, pentru a informa publicul. Uneori, pentru captarea întregii perspective, pentru a prezenta toate punctele de vedere, jurnalistul trebuie să "iasă din rând", ceea ce îl poate pune în conflict cu regulile instituite de forțele de ordine".

Tocmai de aceea - explică mai departe CJI - în Declarația de la Medellin privind asigurarea siguranței jurnaliștilor și combaterea impunității, UNESCO cheamă statele membre "să informeze și să pregătească forțele armate și de poliție pentru a respecta și promova siguranța jurnaliștilor în situații de risc și a se asigura că jurnaliștii pot lucra în deplină siguranță pe teritoriul lor".

Centrul pentru Jurnalism Independent solicită astfel Ministerului de Interne "să investigheze condițiile în care s-a produs incidentul care l-a avut în centru pe jurnalistul Paul Arne Wagner".

"Totodată, solicităm MAI să ia măsurile care se impun pentru ca forțele de ordine să respecte munca jurnaliștilor, chiar și în condiții cu potențial tensionat. Forțele de ordine trebuie să acționeze de bună credință și cu respect față de profesia de jurnalist, deoarece, ca și jurnalistul, jandarmul ar trebui să acționeze doar în interes public", mai afirmă CJI.

Citește și: ActiveWatch şi APADOR-CH, după protestele de miercuri: Solicităm MAI şi Jandarmeriei demararea unei anchete interne

Referințe:

Jandarmeria: Jurnalistul german Paul Arne Wagner a forțat dispozitivul, de aceea a fost dus la secție și amendat cu 500 de lei / Purtarea unui ecuson cu ”Press” nu reprezintă un act oficial

Jurnalistul german ridicat de jandarmi în timpul protestelor: „În secția de poliție am văzut o harababură. Au încercat să ma facă să semnez un avertisment, dar nu am fost lăsat nici măcar să îl citesc”

Jurnalistul german, ridicat de jandarmi, a realizat un documentar despre Liviu Dragnea, în Teleorman

VIDEO Protest în București: 4.000 de manifestanți au protestat în Piața Victoriei / Un jurnalist german a fost ridicat de jandarmi și băgat în dubă