Site-ul de investigații Rise Project a publicat joi noi documente „copiate din computerele casei de avocatură Mossack Fonseca” din Panama și care arată, potrivit sursei citate, că „miliardarul israelian Beny Steinmetz și familia sa sunt beneficiarii finali ai unor afaceri derulate în domeniul imobiliar și minier în România”.

Beny SteinmetzFoto: Captura YouTube

Steinmetz este deține un „pachet consistent de acțiuni” în afacerea minieră de la Roșia Montană - subiect de litigiu la Curtea Internațională de Arbitraj de la Washington (ICSID) - și este judecat în România pentru complicitate la spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat pentru achiziția unor terenuri retrocedate nelegal lângă București.

După prima scurgere masivă de informații din aprilie 2016, avocații panamezi au început să verifice companiile miliardarului și au identificat 16 societăți aflate în proprietatea sa, potrivt sursei citate.

În România, Steinmetz este acuzat că a coordonat și finanțat retrocedarea ilegală a două proprietăți, ferma regală Băneasa și pădurea Fundul Sacului din Snagov, evaluate la peste 135 de milioane de euro.

„Documentele consultate de RISE din noua scurgere de informații arată că miliardarul controla direct afacerea printr-o structură de offshore-uri înregistrate cu ajutorul avocaților de la Mossack Fonseca”, scrie site-ul de investigații.

În ianuarie 2017, la 10 luni după #PanamaPapers, avocații Mossack Fonseca au primit un e-mail din Amsterdam de la un angajat al miliardarului Beny Steinmetz.

Din mailuri intrate în posesia ICIJ reiese că articolele priveau afacerile sale din Guinea și România. Johan Van Den Brabe, directorul financiar al corporației Steinmetz a explicat că “Acuzațiile din articolele de presă nu au nici o bază iar beneficiarul real le-a respins mereu”. El a dezvăluit că magnatul israelian a fost unul dintre beneficiarii reali ai Reciplia LTD, un offshore cipriot. Compania are un rol central în afacerea imobiliară pentru care Steinmetz este judecat acum în România.

Citește restul investigației pe riseproject.ro.