Judecătorii CCR au respins contestațiile Opoziției și Curții Supreme privind statutul magistraților

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 19 iunie 2018, 14:03 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook
Judecătorii Curții constituționale a României au respins marţi ca neîntemeiate sesizările PNL şi Înaltei Curți de Casație și Justiție asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, au precizat pentru Agerpres surse din CCR.

Magistraţii Curţii Supreme au decis, în şedinţa din 24 mai, să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la unele aspecte de neconstituţionalitate regăsite în modificările la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor. În textul sesizării, magistraţii ICCJ fac referire la faptul că noţiunea de eroare judiciară nu este definită în mod clar, legiuitorul având obligaţia ”să indice în mod clar şi indubitabil ipotezele în care există eroarea judiciară”.

”Legiuitorul trebuie să detalieze cu privire la normele care pot da naştere unor asemenea vătămări şi să stabilească nivelul de intensitate al încălcării pentru a evita reluarea judecării unei cauze soluţionate printr-o hotărâre judecătorească definitivă. În caz contrar, se aduce atingere autorităţii lucrului judecat şi, implicit, securităţii a raporturilor juridice element component al securităţii juridice prevăzut în articolul 1 alineatul 5 din Constituţie”, susţin magistraţii ICCJ.

Potrivit acestora, în forma modificată ”nu sunt identificate în mod clar ipotezele în care există eroarea judiciară, ci sunt indicate, în mod general, acte procesuale dispuse cu încălcarea dispoziţiilor legale de drept material şi procesual şi hotărârile judecătoreşti definitive contrare legii sau situaţiei de fapt”.

”Referirea cu caracter general la orice act procesual, la încălcarea oricărei dispoziţii legale de drept material şi procesual, la orice hotărâre judecătorească definitivă contrară oricărei dispoziţii legale nu poate echivala cu îndeplinirea obligaţiei de a stabili în mod clar ipotezele în care există eroarea judiciară. Efectul utilizării unor formulări cu caracter general şi impecis în definiţia noţiunii de eroare judiciară este imposibilitatea delimitării sferei erorii judiciare şi, în consecinţă, imposibilitatea aplicării dispoziţiilor care o reglementează”, se mai arată în textul sesizării.

Magistraţii ICCJ susţin că legiuitorii nu au aplicat, în textul modificat, prevederile Deciziei 252/ 2018 a Curţii Constituţionale cu referire la acest aspect.

Tot în 24 mai, PNL şi USR au contestat pentru a treia oară la Curtea Constituţională modificările aduse la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, invocând încălcarea mai multor prevederi din Constituţie şi acuzând că "textul este neclar, impropriu, impredictibil în viitoarea sa interpretare şi aplicare, aşadar nu îndeplineşte rigorile constituţionale".

2399 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  CCR respinsa (Marţi, 19 iunie 2018, 14:05)

  Frank777 [utilizator]

  in 2020 de populatia Romaniei. PSD/ALDE respinsa in 2020 de populatia Romaniei. Hotia si coruptia de distruge fiinta nationala. Tara este la cheremul fanariotilor.
 • +3 (3 voturi)    
  daca ati lasat-o pe "panarama" sa ajunga acolo (Marţi, 19 iunie 2018, 14:41)

  Maniu [utilizator]

  am auzit ieri la judecatoria sector 2 un avocat vorbind cu dezacorduri (nu e prima oara). Judecatorii aratau ca niste tocilari fricosi si rai. Avocatilor nu le pasa cine conduce, bani sa iasa; de carnati, brazilience ieftine si iluzia puterii pe care ti-o da banul furat. Asa ca sa nu ne miram ca a ajuns acolo Grebla sau Muona sau ejusdem condicionis et "professionis". Nuuu. professionis nici vorba in drept. Ci in ticalosie si abjectie.
 • +5 (5 voturi)    
  personajele alea din ccr (Marţi, 19 iunie 2018, 14:42)

  lp [utilizator]

  nu sunt oameni, pt ca un om are o farama de constiinta. sunt complicii psd/alde in atacul sistematic asupra noastra. Trebuie sa le imputam lor, personal, fiecare crima si fiecare viol, fiecare ticalosenie pe care au facut-o posibila prin girarea monstrilor din parlament la fiecare pas pe care l-au facut in "corectarea" legilor penale
 • +4 (4 voturi)    
  nume de cod (Marţi, 19 iunie 2018, 14:46)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  CCR ! CCR Reject ! hahahaha !
 • +6 (6 voturi)    
  Ce nu va e clar despre CCR ????? (Marţi, 19 iunie 2018, 15:07)

  polonyca [utilizator]

  E , despre ce mai vorbim ???? CCR este , practia , o sectie a PSD !!!! Punct.
 • +4 (4 voturi)    
  Favorizarea infractorului (Marţi, 19 iunie 2018, 15:27)

  tarabost [utilizator]

  pana la capat, cu pretul destabilizarii procesului de justitie. Veriga slaba a Constitutiei Romaniei este Curtea Constitutionala insasi, datorita mecanismului numirii membrilor. Niciun cetatean roman care a facut parte dintr-un partid politic in urma cu cel putin 10 ani anterior propunerii de numire ca membru al CC (scuze pentru similitudine) nu ar trebui sa fie compatibil cu statutul de membru al Curtii. Parlamentarii, care sunt membri de partid, supusi influentei conducerii unui partid trebuie exclusi din procedura de validare a unui membru al Curtii Constitutionale.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu e un criteriu suficient: profesionalism cotat (Marţi, 19 iunie 2018, 20:26)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui tarabost

   international. Credeti ca avem pe cineva in toata Romania in juridice?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version