Fostul preşedinte ICCJ Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul SRI - Parchetul General - ICCJ: E datat 2 septembrie 2009, în 1 septembrie eu am făcut cerere de pensionare şi am plecat definitiv. Nu l-am văzut, nu l-am discutat, nu l-am semnat

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 18 iunie 2018, 22:27 Revista Presei | Radio TV


Nicolae Popa
Foto: Agerpres

Fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Nicolae Popa, a cărui semnătură apare pe protocolul de cooperare între SRI, Parchetul General şi Înalta Curte, făcut public luni, a declarat la Antena 3 că va face tot ce depinde de el pentru a afla cum este posibil ca semnătura lui să apară pe document, în 2 septembrie 2009, în condiţiile în care el cu o zi înainte, pe 1 septembrie 2009, a depus la CSM cerere de pensionare şi a plecat definitiv din ICCJ, potrivit news.ro.

El susţine că nu a participat niciodată la vreo discuţie privind încheierea unui astfel de protocol, că nu ştie nimic despre acest document şi că nu l-a semnat, precizând că a vorbit cu actualul preşedinte al ICCJ, Cristina Tarcea, pentru a merge marţi să vadă documentul.

"Eu am văzut acest protocol doar prin intermediul presei. Pe 1 septembrie 2009 am formulat cererea de plecare din ICCJ, exact în ziua în care împlineam vârsta de pensionare, 70 de ani, iar documentul apare semnat de mine în 2 septembrie 2009. Mâine trec pe la doamna preşedinte a ICCJ,  pe care am rugat-o să îmi pregătească un exemplar să-l văd. Va fi prima dată când o să îl văd. Dacă îl semnam trebuia să ştiu, înseamnă că îl cunosc, că l-am dezbătut. Eu la 1 septembrie 2009 m-am urcat în maşină de la Curte şi m-am prezentat la CSM cu cererea mea de pensionare. Mai aveam un an de mandat, dar aşa am hotărât, ca fix la 70 de ani să plec la pensie şi să las liber mandatul, şi aşa am făcut. Din acel moment, mi-a predat telefonul de la instituţie, mi-am luat documentele personale, iar în dosarul meu am făcut şi o propunere, ca în locul meu să rămână să conducă doamna vicepreşedinte Lidia Bărbulescu", a declarat Nicolae Popa, luni seară, la Antena 3.

Fostul preşedinte al ICCJ a mai susţinut că el nu a participat niciodată la astfel de discuţii şi nu a semnat vreun astfel de protocol.

"Nu vă imaginaţi că am venit a doua zi după pensionare să semnez un asemenea document. E absurd. În 1 septembrie eu am spus la revedere la toată lumea, m-am dus la CSM cu cererea de pensionare şi am plecat definitiv de la instanţă", a afirmat fostul preşedinte al ICCJ. 

El a mai spus că marţi va merge la ICCJ pentru discuţii cu actualul preşedinte, Cristina Tarcea, căreia îi va cere şi o verificare internă.

"Am promis doamnei preşedinte Tarcea că mâine voi merge să vad acest protocol (...) să vedem dacă reuşim şi o verificare internă, să stabilim cum a putut fi posibil. (...) Am suficientă experiaenţă pentru a nu cădea într-o asemenea capcană (...) O să fac tot ce depinde de mine să văd cum s-a ajuns în aceasta situaţie", a mai susţinut Nicolae Popa.

Protocolul de cooperare între SRI, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a fost declasificat, fiind publicat luni pe site-ul SRI. Pe document apar semnăturile lui George Maior, Laura Codruţa Kovesi şi Nicolae Popa.

Procololul a fost încheiat pentru ”crearea unui sistem informatic sigur şi stabil, acreditat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesar gestionării în condiţii de securitate şi operativitate maximă a informaţiilor în format electronic vehiculate în scopul îndeplinirii măsurilor” şi pentru ”asigurarea de către S.R.I. a infrastructurii tehnice a sistemului necesară realizării activităţilor circumscrise domeniilor de cooperare”. Una dintre prevederi se referă la ”punerea la dispoziţie - pe bază de reciprocitate, în limitele competenţelor părţilor - a informaţiilor, datelor, documentelor şi materialelor relevante şi utile pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi asigurarea protecţiei acestora, în zona de competenţă, în conformitate cu prevederile actelor normative oficiale şi interne în materie”.

Parchetul General a transmis, luni, că protocolul semnat cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Serviciul Român de Informaţii a vizat ”exprimarea acordului instituţiilor pentru crearea unui sistem informatic şi de comunicaţii (SIC)” şi a încetat prin atingerea scopului pentru care a fost semnat, la 18 septembrie 2012, când Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat a aprobat documentaţia privind acreditarea de securitate a SIC. ”Nu au fost încheiate acte adiţionale privind extinderea domeniului de cooperare sau acte de modificare a conţinutului protocolului”, au transmis reprezentanţii Parchetului General.


3025 vizualizari

 • +1 (15 voturi)    
  hm, interesant! (Luni, 18 iunie 2018, 23:04)

  meditatorul [utilizator]

  cam penala treaba...
  • -3 (13 voturi)    
   seamana a fals in acte publice (Luni, 18 iunie 2018, 23:22)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui meditatorul

   documente secrete de stat, caz de ..mandat de ascultare.:-)
   eventual curtea martiala.
  • +6 (8 voturi)    
   Parcă nu cred! (Marţi, 19 iunie 2018, 9:51)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui meditatorul

   Azi depui cererea de pensionare și azi pleci!Este un termen rezonabil,de obicei 30 de zile,între depunerea unei cereri de pensionare și plecarea efectivă.Numai moartea poate schimba aceste reguli și nu este cazul.
  • +6 (8 voturi)    
   Bai ma lasi (Marţi, 19 iunie 2018, 10:37)

   vladf [utilizator] i-a raspuns lui meditatorul

   Nici in privat nu-ti depui demisia si pleci in secunda 2, dureaza cel putin 15 zile lucratoare.
   De la cerere pana la pensionare este cale lunga, ce mos bulangiu.
 • +7 (21 voturi)    
  Hm (Luni, 18 iunie 2018, 23:24)

  RaduMischie [utilizator]

  Nicu Popa e un comunist bătrân, trecut prin multe, a fost și președinte la CCR. Omul lui Iliescu. Lumea a uitat între timp de el.
  Dacă el a ieșit așa din senin să facă scandalul ăsta, e doar o explicație: semnătura nu e a lui.
  Ah, că poate a fost incurajat să iasă, e altă discuție.
 • +7 (15 voturi)    
  Si daca e senil? (Marţi, 19 iunie 2018, 3:29)

  V. Istina [utilizator]

  Ori si mai rau, daca minte?
 • 0 (6 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Marţi, 19 iunie 2018, 4:22)

  ABCDetc [utilizator]

  nici daca puneti foc nu se mai indreapta nimic ...
 • +10 (16 voturi)    
  Doua posibilitati. (Marţi, 19 iunie 2018, 7:44)

  Cataleya [utilizator]

  1. Ori minte cu buna stiinta...
  2. Ori chiar nu mai are habar ce-a semnat acum 10 ani.

  Probabil ca in saptamana aia inainte de pensionare, a semnat sute de hartoage "ca primaru" ca sa isi incheie socotelile.
  Nimeni n-avea vreun interes sa-i falsifice semnatura pe un document care oricum ramane arhivat pt zeci de ani si poate fi oricand verificat.
  Un specialist grafolog poate sa constate fara probleme daca semnatura e originala sau e falsificata.
  Dar acum, la 80 de ani, ce sa mai zica mosul? El nu si nu, n-a semnat, nu stie nimic...
 • +2 (6 voturi)    
  Nici chiar in 2009 (Marţi, 19 iunie 2018, 8:35)

  szadi62 [utilizator]

  cererea de pensionare nu se rezolva intr-o singura zi.
  Adica iti depui cererea acum si peste cinci minute si adio.
  Povesti.
  In toate aceste actiuni,musteste minciuna,jegul si putregaiul de care au dat dovada si au fost in stare figurantii principali.
  Si asa functioneaza si acum sistemul
 • +1 (5 voturi)    
  Daca (Marţi, 19 iunie 2018, 8:55)

  florinos [utilizator]

  Daca si la acest nivel se practica abuzul, smecheria si falsul sa nu ne mire ce s-a intamplat aseara in Parlament cand PSD a terfelit justitia.
 • +1 (5 voturi)    
  Minte cu nerusinare (Marţi, 19 iunie 2018, 9:03)

  so [utilizator]

  In nici o institutie care se respecta nu pleaca cineva de pe o zi pe alta. Mai ales in cazul in care are si o functie de raspundere.

  La mine in companie un manager pleaca efectiv din firma dupa 3 luni de la demisie. In tot acest timp se face predarea / primirea de documente si responsabilitati celui care ii ia locul. Si totodata semneaza acte pana se decide cine ii va lua locul. Iar pentru acesta decizie trebuiesc intocmite niste documente, care nu se fac imediat (trebuie respectate niste minime proceduri). Aici vorbim de ICCJ nu de un srl de cartier.

  E o mizerie ca astfel de oameni au ajuns sa fie in functii care influenteaza viitorul natiei (daca o mai pot numi asa).

  Doar si prin simplul fapt ca apare la Antena 3 trebuie sa fie un semnal de alarma....
  Totul este o manipulare grobiana pentru fraieri .... de care populatia nu duce lipsa.
  • -1 (3 voturi)    
   Stii tu ca minte, stii tu cum se pleaca (Marţi, 19 iunie 2018, 11:01)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui so

   in pensie, compari plecarea in pensie cu demisia?
   • +2 (2 voturi)    
    corect (Marţi, 19 iunie 2018, 12:31)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    dureaza ceva mai mult timp sa te pensionezi... :)

    sau poate tu crezi ca individul era doar bagator de seama la ICCJ? semna ce i se punea in fata si din cand in cand mai avea o conversatie cu amicul iliescu?..

    pentru cine nu stie, tovarasul profesor Popa (de teoria generala a dreptului..) a fost consilierul lui Iliescu, apoi judecator la CCR si presedinte CCR pana in 2004, cand a fost numit presedinte la ICCJ desi el nu trecuse prin magistratura...
    astia sunt dinozaurii din justitie care i-au tinut la putere pe fostii comunisti si i-au ridicat mai presus de lege.
 • +2 (4 voturi)    
  mari oameni (Marţi, 19 iunie 2018, 10:12)

  ...!?! [utilizator]

  caractere mici sau absente.
  • -4 (4 voturi)    
   Da, am vazut ce mari oameni au fost (Marţi, 19 iunie 2018, 11:03)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui ...!?!

   semnatarii protocolului, cat despre caracter nici nu vorbim, ce mi-e Maior ce mi-e Kovesi!
 • 0 (2 voturi)    
  Efectiv pensie (Marţi, 19 iunie 2018, 10:50)

  Audit [utilizator]

  Iesirea efectiv la pensie a fost cu 16.09. Pe 01.09. a depus cererea. Asa ca, mai usor dle judecator cu "nu am semnat".
 • +1 (1 vot)    
  da, da si marmota impacheta (Marţi, 19 iunie 2018, 12:44)

  Jan2016 [utilizator]

  ....Marmota impacheta protocoale....

  Cine naiba il crede. Are un story extrem de bine construit, iar acuratetea datelor est eimpresionanta....Sa imi zica si mie cineva daca isi aduce aminte cu atatea amanunte ce facea acu 9 ani.....
 • 0 (0 voturi)    
  minciuni sfruntate (Marţi, 19 iunie 2018, 13:16)

  revo [utilizator]

  Un protocol de colaborare intre institutii se redacteaza si se discuta luni de zile de catre persoanele desemnate de sefi, sub directa indrumare a sefilor institutiilor, apoi de catre sefii institutiilor direct.
  Acest individ minte cu nerusinare, protocolul a fost redactat cat timp el a fost la conducere, sub indrumarea si supravegherea lui directa. Fiind vorba despre un protocol secret, altii mai mici din institutie n-au avut acces la el, ci doar seful si alte una, doua persoane.
  Mincinos si las, nici macar acum nu are curaj sa-si sustina hotararea de atunci si sa explice de ce a fost necesara acea colaborare.
  L-a luat pe nu stiu in brate, pe nu cunosc, n-am facut eu, ca un copil mic.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version