DOCUMENT SRI a făcut public protocolul cu Parchetul General și Curtea Supremă

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 18 iunie 2018, 12:24 Actualitate | Esenţial


SRI
Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii
 documente
(18 Iun 2018) PDF, 551KB
SRI a declasificat protocolul de cooperare între Serviciu și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Curtea Supremă. Documentul a fost publicat pe site-ul Serviciul Român de Informații.

”Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului. S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României”, informează SRI, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, principalul subiect se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru gestionarea informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

”Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate. În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020”, se mai arată în comunicat.   

În document se prevede că părțile cooperează pentru „realizarea măsurilor ce vizează autorizarea desfăşurării unor activităţi de culegere de informaţii prin restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile art.53 din Constituţia României, republicată”.

Între principiile invocate pentru cooperare este menționat cel al „proprietăţii intelectuale asupra informaţiilor ce fac obiectul cooperării, conform căruia informaţiile rămân proprietatea emitentului, difuzarea acestora către terţi fiind posibilă doar cu acordul expres al acestuia”. 

„Fiecare parte va asigura protecţia informaţiilor clasificate primite, conform nivelului de clasificare atribuit de emitent”, se mai arată în document. 

De asemenea, în document este menționat și „principiul evaluării periodice a activităţilor prevăzute în prezentul Protocol - condiţie de bază a asigurării eficienţei în realizarea obiectivelor comune”. Potrivit documentului, obiectivele cooperării constau în:

 - crearea unui sistem informatic sigur şi stabil, acreditat de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesar gestionării în condiţii de securitate şi operativitate maximă a informaţiilor în format electronic vehiculate în scopul îndeplinirii măsurilor prevăzute la art.2; 

 - asigurarea de către S.R.I. şi punerea la dispoziţia P.Î.C.C.J. şi Î.C.C.J., în conformitate cu prevederile legale, a infrastructurii tehnice a sistemului necesară realizării activităţilor circumscrise domeniilor de cooperare; 

- acordarea cu titlu gratuit de către S.R.I., a asistentei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate deţinute şi utilizate de P.Î.C.C.J. şi I.C.C.J., pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, transmise prin intermediul sistemului informatic; 

corelarea activităţilor de solicitare, avizare şi aprobare a autorizării culegerii de informaţii prin măsuri ce implică restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile art.53 din Constituţia României, republicată şi asigurarea accesului fiecărei părţi la arhiva electronică, conform principiului "necesităţii de a cunoaşte"; 

punerea la dispoziţie - pe bază de reciprocitate, în limitele competenţelor Părţilor - a informaţiilor, datelor, documentelor şi
materialelor relevante şi utile pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice, precum şi asigurarea protecţiei acestora, în zona de competenţă, în conformitate cu prevederile actelor normative oficiale şi interne în materie; 

elaborarea şi derularea de către părţi, în domeniile complementare, de strategii, acţiuni şi programe, comune.  

„Conducerile Părților pot conveni și asupra altor domenii de cooperare, cu respectarea prevederilor prezentului Protocol”, se arată în dispozițiile finale. 7852 vizualizari

 • -20 (34 voturi)    
  justitie, marca SRI (Luni, 18 iunie 2018, 12:57)

  cucuveauamov [utilizator]

  Parchetul si SRI colaborau cot la cot sa faca dosare. Semneaza Maior si Kovesi. Oare au semnat in sufragerie?
  • +12 (24 voturi)    
   Analfabetism functional (Luni, 18 iunie 2018, 14:44)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Unii nici macar nu citesc aceste protocoale, dar isi dau cu parerea. Altii le citesc, dar nu inteleg nimic din ce inseamna actese protocoale. La fotbal si politica (acum si protocoale intre institutii) se pricep toti romanii. Halal.
  • 0 (10 voturi)    
   in prim,ulk rand (Luni, 18 iunie 2018, 15:35)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   chiar daca esti postac psd si chiar daca esti prosti si pupincurist... cum stim ca esti...
   ar trebui chiar si asa sa realizezi ca nu sefa dna si seful sri de capul lor semneaza aceste protocoale...

   de asemenea ar trebui sa realizezi ca nu era sefa la DNA Kovesi atunci...

   si de asemenea protocolu ala este f ok si decent...
   numai in mintea hotilor e o problema cu el...
   • +2 (4 voturi)    
    cat se poate de standard (Marţi, 19 iunie 2018, 10:23)

    g01an [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    clauzele sunt standard si reies oricum din legislatie. practic, acest protocol formalizeaza faptul ca cele 2 institutii trebuie sa colaboreze loial, in limitele deja impuse de lege si ca SRI certifica securitatea sistemului informatic al institutiei respective, ceea ce ar trebui sa faca pentru toate institutiile publice care lucreaza cu informatii sensibile.


    daca si asta mai este problematic, mai da-o in...

    dar asa este cand hotii devin disperati ca se strange funia. o fi si asta un semn bun ca resimt baietii presiunea.
 • -20 (36 voturi)    
  Acest protocol explica pe deplin de ce toti (Luni, 18 iunie 2018, 13:40)

  xrogo [utilizator]

  inculpatii care ajungeau la ICCJ erau condamnati de asa numitele complete ale mortii, daca probele aflate la dosar nu erau concludente venea SRI cu cateva probe, nu se stie daca adevarate sau nu pentru ca le vedeau numai judecatorii, ele avand caracter secret si deci avocatii si inculpatii nu aveau acces la ele!
  Pa baza acestor probe se dadeau condamnari de senzatie de se mira lumea ce vedea probele publice care nu ar fi dus la asemenea condamnari.
  Cand protocolalele nu au mai operat si judecatorii au inceput sa judece dupa probele din dosar rezultate se vad cu ochiul liber, o avalansa de achitari in dosare mult mediatizare!
  • +7 (21 voturi)    
   ! (Luni, 18 iunie 2018, 14:32)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Ai ceva condamnari la activ?
  • 0 (12 voturi)    
   protocolu asta (Luni, 18 iunie 2018, 15:37)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   este f ok si NIMENI nu il poate ataca ... prin nimai ma refer la nimeni de buna credinta...

   slugile si hotii psd nu se pun...

   tu probabil ori esti platiti, ori ai vreun dosar, ori esti prost de bubui, pentru ca alta explicatie pentru care scrii aberatiile astea, nu exista!

   PS: probe la dosar sunt... "Avalansele de achitari" sunt pt ca a schimbat cioardache si ccr niste legi pe ici pe colea, prin punctele esentiale... dar na... tu ca sluga psdista "ignori" acest fapt!
 • +19 (31 voturi)    
  adica fix 0... (Luni, 18 iunie 2018, 13:54)

  liviu_ [utilizator]

  doar gargara ca psd sa urle ca justitia incalca legea...

  evident ca NU incalca legea decat in capu slugilor psdiste!
 • +19 (27 voturi)    
  asta e tot? (Luni, 18 iunie 2018, 14:02)

  subcultura [utilizator]

  e apa de ploaie, e un bla bla

  de ex; „Fiecare parte va asigura protecţia informaţiilor clasificate primite, conform nivelului de clasificare atribuit de emitent”
  pai asta e prevederea legala spusa pe scurt in vorbe mai simple
  • -1 (7 voturi)    
   Ce ar fi putut fi? (Luni, 18 iunie 2018, 19:59)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Daca nu ar fi fost conforme cu legile in vigoare, i-ar fi bagat in puscarie pe semnatari.
   Pana la urma au cam aceeasi valoare ca si normele de aplicare; practic o lege nu se poate aplica pana cand cei pusi sa o aplice nu au la dispozitie instructiunile de lucru.
   Publicate, protocoalele astea devin un mare fas, din punct de vedere al "dezvaluirilor". N-aveau cum sa confere unor persoane niste puteri mai mari decat permite legea.
   Zgomot de fond, ca sa ascunda manevrele pentru modificarea legilor anticoruptie in favoarea coruptilor!
   • 0 (4 voturi)    
    am inteles s'traiti ! (Marţi, 19 iunie 2018, 7:53)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Inapasevedeinvers

    deci mare fasss, zici.
    deci fura la secretzuri mari, de stat, ca sa nu sa simta ...fasssu'. adica_c'ar fi putit .
    altfel kosher.
    deci, instructiuni de aplicare a legii.
    hm. parca alea se publica, sa stie toti aia care manuie legea.
    numai ca multi juzi si multi precurori se vaita ca ei habar n'aveau, nu le citisera niciodata.
    atunci, pt. cine erau scrise, daca si pt. cei ce aplica legea sunt secretzuri ?!
    ciudata treaba. io'ti dau mura'n gura cum sa faci si sa dregi, dar n'ai voie sa stii, sa citesti, ce e secret de stat.
    un fel de uite'o, nu e !
    caci nu inteleg dece se vaita aia de la asociatiile de judecatori, dece s'ar ascunde popa si se jura ca nu fura, pardon ca nu s'a iscalit.
    can' faci ceva util, sa te mandresti cu ce'ai facut, nu ?! :-))
 • 0 (4 voturi)    
  relax, postaci sorosisti (Marţi, 19 iunie 2018, 1:31)

  srpc [utilizator]

  deja e o mare problema: a fost falsificata semnatura presedintelui ICCJ
 • +3 (3 voturi)    
  Pai daca e asa lejer (Marţi, 19 iunie 2018, 1:46)

  NasoalaTreaba [utilizator]

  De ce naiba e strict secret acest protocol? Pe bune, chiar intreb pentru ca nu stiu. Daca toata ideea este o stransa cooperare conform legii, de ce trebuie trecuta aceasta cooperare la strict secret?

  Vad ca toata natia PSDista merge pe ideea ca SRI-u dadea informatii catre parchete. Mie mi se pare mai grav ca parchetele dadeau informatii catre SRI.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version