SRI a declasificat protocolul de cooperare între Serviciu și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justițieși Curtea Supremă. Documentul a fost publicat pe site-ul Serviciul Român de Informații.

SRIFoto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii

”Procedura de declasificare a protocolului de cooperare între SRI și PICCJ, lansată la finalul lunii mai de directorul SRI, domnul Eduard Hellvig, s-a încheiat astăzi cu publicarea documentului. S-a avut în vedere faptul că protocolul nu mai conține niciun fel de date sau informații care să pună în pericol securitatea națională a României, așa cum este definită astăzi de legislația în vigoare și de recentele hotărâri în materie ale Curții Constituționale a României”, informează SRI, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, principalul subiect se referea la crearea și operaționalizarea cadrului legal și organizatoric pentru gestionarea informațiilor clasificate vehiculate în procedurile de emitere a mandatelor de securitate națională.

”Semnarea protocolului a fost făcută ca urmare a emiterii unei solicitări cu caracter obligatoriu din partea ORNISS (martie 2006), prin care se impunea celor două instituții încheierea unui acord reciproc de securitate, precum și dobândirea, de PICCJ, a unui certificat de acreditare de securitate. În aplicarea dispozițiilor ORNISS, în anul 2009 a fost semnat acordul de securitate SRI-PICCJ, iar în anul 2012 s-a realizat acreditarea de securitate a sistemului informatic interconectat. În luna martie 2017 a fost prelungită acreditarea până în 2020”, se mai arată în comunicat.

În document se prevede că părțile cooperează pentru „realizarea măsurilor ce vizează autorizarea desfăşurării unor activităţi de culegere de informaţii prin restrângerea temporară a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile art.53 din Constituţia României, republicată”.

Între principiile invocate pentru cooperare este menționat cel al „proprietăţii intelectuale asupra informaţiilor ce fac obiectul cooperării, conform căruia informaţiile rămân proprietatea emitentului, difuzarea acestora către terţi fiind posibilă doar cu acordul expres al acestuia”.

„Fiecare parte va asigura protecţia informaţiilor clasificate primite, conform nivelului de clasificare atribuit de emitent”, se mai arată în document.

De asemenea, în document este menționat și „principiul evaluării periodice a activităţilor prevăzute în prezentul Protocol - condiţie de bază a asigurării eficienţei în realizarea obiectivelor comune”.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL INTEGRAL

Potrivit documentului, obiectivele cooperării constau în:

- crearea unui sistem informatic sigur şi stabil, acreditat de OficiulRegistrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, necesar gestionării încondiţii de securitate şi operativitate maximă a informaţiilor în formatelectronic vehiculate în scopul îndeplinirii măsurilor prevăzute la art.2;

- asigurarea de către S.R.I. şi punerea la dispoziţia P.Î.C.C.J. şiÎ.C.C.J., în conformitate cu prevederile legale, a infrastructurii tehnice asistemului necesară realizării activităţilor circumscrise domeniilor decooperare;

- acordarea cu titlu gratuit de către S.R.I., a asistentei în domeniulprotecţiei informaţiilor clasificate deţinute şi utilizate de P.Î.C.C.J. şiI.C.C.J., pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter,transmise prin intermediul sistemului informatic;

-corelarea activităţilor de solicitare, avizare şi aprobare a autorizăriiculegerii de informaţii prin măsuri ce implică restrângerea temporară aexerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale, în condiţiile art.53 dinConstituţia României, republicată şi asigurarea accesului fiecărei părţi laarhiva electronică, conform principiului "necesităţii de a cunoaşte";

-punerea la dispoziţie - pe bază de reciprocitate, în limitelecompetenţelor Părţilor - a informaţiilor, datelor, documentelor şi

materialelor relevante şi utile pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice,precum şi asigurarea protecţiei acestora, în zona de competenţă, înconformitate cu prevederile actelor normative oficiale şi interne în materie;

-elaborarea şi derularea de către părţi, în domeniile complementare,de strategii, acţiuni şi programe, comune.

„Conducerile Părților pot conveni și asupra altor domenii de cooperare, cu respectarea prevederilor prezentului Protocol”, se arată în dispozițiile finale.