Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă avertizări cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică și precipitații însemnate, ce se vor semnala până duminică seară în mai multe regiuni din țară. De altfel, perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată vor fi în întreaga țară, inclusiv până luni dimineața.

Avertizari cod portocaliu si galben de ploiFoto: Administratia Nationala de Meteorologie

Astfel, de sâmbătă, de la ora 17.00, și până duminică la 21.00, aproape jumătate de țară va fi sub atenționare cod galben, unde se va semnala, pe arii relativ extinse, instabilitate atmosferică accentuată.

„Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (16 iunie) și până în seara zilei de duminică (17 iunie) în cea mai mare parte a Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, temporar se vor semnala averse torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40... 50 l/mp”, precizează ANM în avertizare.

De sâmbătă seara, de la ora 21.00, și până duminică seara la aceeași oră, în patru județe din partea de nord a Moldovei vor fi cantități de apă însemnate, regiunea fiind vizată de o atenționare cod portocaliu.

„În județele Suceava, Botoșani, Neamț și Iași va ploua torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși pe arii extinse 40 l/mp și local 60…70 l/mp”, spun meteorologii.

În același timp, meteorologii au emis o informare generală de vreme rea, vizând întreaga țară, valabilă de sâmbătă după-amiază până luni dimineață la ora 10.00, când vor fi perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, vor fi perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua și aspect de vijelie și căderi de grindină. Pe spații mici se vor înregistra cantități de apă de peste 25...35 l/mp”, arată ANM.