În cursul anului 2017, DNA a întocmit peste 40 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăței, în baza sesizărilor DLAF, fiind trimise în judecată mai mult de 100 de persoane. Pe de altă parte, instanțele au condamnat 31 de persoane pentru fraudă cu fonduri europene, transmite Mediafax.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

„Valorificarea judiciară a acțiunilor de control finalizate cu suspiciune de fraudă: în cazul celor 150 acțiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcția Națională Anticorupție (147 cazuri) și parchetele ordinare (3 cazuri)”, se arată în raportul privind activitatea pe 2017 a Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF).

Din perspectiva categoriei persoanelor, a rezultat faptul că în cele 150 de acțiuni de control finalizate de către DLAF cu suspiciune de fraudă, au fost implicate 528 de persoane fizice. Dintre acestea, 119 persoane au deținut la data faptelor următoarele calități: primari (14), viceprimari (2), angajați din cadrul primăriilor (21), funcționari publici pe post de conducere și execuție (11), diriginți de șantier (11), manageri de proiect, membri în comisiile de evaluare și atribuire a proiectelor (57), medici veterinari (2) și un inspector școlar general.

Valoarea estimată a impactului financiar rezultat în urma investigaților DLAF a fost de 45.832.368 de euro.

„Sesizările penale ale DLAF primesc girul calității în cele două faze ale procesului penal: o primă fază este dată de filtrul de analiză judiciară al DNA – în faza de urmărire penală; a doua fază este dată de filtrul de analiză judiciară al instanțelor de judecată. Astfel, în anul de referință, DNA a întocmit un număr de 44 rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, având la bază sesizări și analize ale DLAF, din care: 38 au fost rechizitorii; 2 - rechizitorii urmate de încheierea a două acorduri de recunoaștere a vinovăției; 4 acorduri de recunoaștere a vinovăției. Prin cele 44 de rechizitorii ale DNA și acorduri de recunoaștere a vinovăției, s-au valorificat constatările din 72 acțiuni de control instrumentate de către DLAF, iar măsurile dispuse au fost trimiterea în judecată a 112 persoane fizice și a 9 persoane juridice. Aceste cifre relevă un coeficient de calitate superior din perspectiva primului filtru judiciar, respectiv cel al procurorului”, se arată în raport.

De asemenea, anul trecut, instanțele de judecată românești au soluționat definitiv un număr de 65 de dosare având ca obiect infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, din care în 22 de cazuri, DLAF și-a adus contribuția investigativă. Astfel, deciziile definitive au vizat 31 de persoane condamnate, din care 26 au fost persoane fizice și cinci aveau calitatea de persoane juridice. Cele 26 de persoane fizice condamnate definitiv au avut pedepse cuprinse între 8 luni și 3 ani de închisoare cu suspendarea executării condiționate a pedepsei, și aveau funcții precum: primar de comună, secretar al primăriei unei comune, membru în comisia de evaluare a ofertelor, fermieri, agenți agricoli, expert tehnic în cadrul unui proiect, reprezentanți legali ai unor entități comerciale ce au avut calitatea de beneficiari ai proiectelor.

Documentul DLAF arată că celor cinci persoane juridice condamnate le-au fost aplicate amenzi penale cuprinse între 10.000 de lei și 240.000 de lei.