Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) fac apel, într-un comunicat comun difuzat luni, ca problemele justiției să fie „rezolvate instituțional”, prin proceduri legale, și „nu în stradă”, considerând totodată „inacceptabil ca persoane ce ocupă funcții de conducere la vârful statului român să își folosească influența pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemați să soluționeze cauze în care aceștia sunt judecați”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Apelul celor două organizații de magistrați este adresat „tuturor persoanelor interesate să conștientizeze că problemele din justiție se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, și nu în stradă”.

„După ce de peste 10 ani justiția a fost afectată de protocoale și hotărâri secrete, de campanii electorale focusate pe justiție, de "telejustiție" și bilanțuri triumfaliste ale luptei anticorupție, nu putem sta pasivi văzând că se trece acum la justiția "populară", unde problemele justiției se vor rezolvate în stradă, numărând protestarii pro sau contra unei teme ce privește justiția. Experiența din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea - atât pentru justiție, cât și pentru societate și clasa politică - a acestui mod de abordare populist al justiției”, spun UNJR și AMR în comunicat.

Cel două organizații atrag atenția că „este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupă funcții de conducere la vârful statului român să își folosească influența pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemați să soluționeze cauze în care aceștia sunt judecați”.

Ce mai transmit UNJR și AMR în comunicat:

„Justiția se confruntă în prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete și abuzuri, la supraîncărcarea instanțelor și parchetelor, legislație incoerentă, bugete insuficiente și deficit de personal. Este legitim ca societatea și cetățenii să fie preocupați de aceste probleme, însă fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, văzând ce a funcționat bine și corectând ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, însă, nu se poate face decât discutând rațional, profesionist și instituțional.

Am fost primii noi, asociațiile de magistrați, care am expus public aceste probleme și am făcut nenumărate demersuri pentru soluționarea lor. În același timp, însă, este de datoria noastră să atragem atenția că nu politizarea disfuncționalităților din justiție va conduce la soluționarea lor. După ce ani de zile justiția a fost folosită ca armă în bătălia politică, trebuie să se revină la normalitatea democratică unde justiția nici să nu fie atrasă și nici folosită în bătăliile politice.

Justiția este deasupra bătăliilor politice, iar în fața ei toți trebuie să fie egali. Pentru acest motiv justiția trebuie să fie independentă în raport de toate celelate puteri și autorități, în special față de serviciile de informații și clasa politică. Facem de aceea un apel tuturor autorităților care vor cu adevărat o justiție independentă să dialogheze interinstituțional în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție”.