Forumul Judecătorilor a trimis CSM o cerere de apărare a sistemului judiciar: Organizatorii mitingului sunt persoane aflate în diverse proceduri penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 11 iunie 2018, 10:18 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea, la mitingul PSD
Foto: Hotnews
Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” a trimis, luni, către Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de ”atacurile recente ale reprezentanţilor de seamă ai puterii legislative şi ai puterii executive”, după discursurile de la mitingul PSD, transmite news.ro.

”Modalitatea de exprimare creează un dubiu greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, cu consecinţa afectării imaginii sistemului de justiţie”, se arată în document, semnatarii cerând CSM să sesizeze Consiliul Naţional al Audiovizualului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

”În condiţiile în care organizatorii mitingului desfăşurat la 9 iunie 2018 sunt persoane aflate în diverse proceduri judiciare penale, iar mesajele au vizat în mod expres justiţia, cu motivarea devoalată ca puterea politică să primeze asupra independenţei instituţiilor «nereformate», apelul la încetarea aşa-ziselor «abuzur» reprezintă o formă de presiune asupra magistraţilor care au în lucru dosare penale, chiar în etapa deliberării, ceea ce constituie un precedent extrem de periculos, ce nu poate rămâne nesancţionat în condiţiile legii”, se arată în documentul transmis, luni, de Asociaţia “Forumul Judecătorilor din România” către CSM.

Potrivit sursei citate, ”duritatea discursului politic, pornind de la catalogarea magistraţilor, în cadrul unor afirmaţii generalizatoare, drept «corupţi», «stalinişti», «securişti», «torţionari», culminând cu denumirea absolut inacceptabilă de «şobolani», reprezintă un derapaj extrem de grav de la principiile democraţiei, iar întregul «scenariu» al mitingului politic, «recuzita» utilizată şi aşa-zisă «voinţă a poporului» de a fi ocoliţi «cei aleşi» de mijloacele legale de atragere a răspunderii penale, asociate cu declaraţia de «luptă în stradă», «până la capăt» conturează imaginea unei ameninţări grave la independenţa justiţiei”.

”De asemenea, într-o emisiune de televiziune subsecventă acestui eveniment, preşedintele Camerei Deputaţilor a ameninţat nepermis procurorii DIICOT care anchetează o plângere aflată pe rol, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, acuzându-i că «riscă să plătească la greu» pentru soluţia luată. Independenţa magistraţilor nu constituie doar o garanţie a statului pentru înfăptuirea justiţiei, ci în egală măsură, un drept şi o obligaţie a magistraţilor. Independenţa este privită ca «atribut al funcţiei, care îi permite judecătorului să acţioneze în realizarea actului juridic şi, mai ales, să decidă doar în baza legii şi a propriei conştiinţe, fără nici o subordonare sau influenţă»”, se mai arată în document.

Potrivit documentrului, în discursurile liderilor politici şi ale persoanelor invitate de aceştia la mitingul din 9 iunie 2018, s-au acreditat mai multe acuzaţii: lipsa de integritate, de profesionalism şi de independenţă a unei părţi importante a magistraţilor şi funcţionarea anormală şi incorectă a sistemului judiciar, în sensul că procurorii ar instrumenta dosarele penale în mod preferenţial, doar pe baza unor denunţuri obţinute prin şantaj sau presiuni, şi nu în baza unor probe administrate legal.

”De asemenea, referirile simbolice la grupări teroriste şi ameninţările voalate ori care direct reprezintă o formă de presiune şi o tentativă de intimidare a corpului magistraţilor, nepermisă într-o societate democratică”, se mai arată în document.

Semnatarii documentului susţin că, afirmaţiile din cadrul mitingului “Stop abuzurilor din Justiţie”, prin raportare la calitatea persoanelor care le-au făcut, la faptul că mitingul a fost difuzat pe majoritatea posturilor de televiziune şi la legislaţia incidentă, ”au avut ca urmare discreditarea modului de funcţionare a sistemului judiciar în ansamblul său şi compromiterea, din punct de vedere profesional şi moral, a corpului magistraţilor”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1465 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 11 iunie 2018, 10:34)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Slogan turistic finantabil de stat (Luni, 11 iunie 2018, 10:36)

  clencix [utilizator]

  Veniți în România, raiul hoților.
 • +2 (2 voturi)    
  evident... (Luni, 11 iunie 2018, 10:44)

  liviu_ [utilizator]

  ca doar floricelele de la ccr se crizeaza la orice mic scandal...
  judecatorii si procurorii sunt amenintati direct de cei ce fac scandal ca se pun presiuni pe ccr... si totu e ok...
 • -5 (5 voturi)    
  degeaba (Luni, 11 iunie 2018, 10:50)

  srpc [utilizator]

  de raspundere personala pentru mizeriile profesionale nu vor scapa acesti cetateni din Justitie
 • +3 (3 voturi)    
  foarte bine ! (Luni, 11 iunie 2018, 10:52)

  lp [utilizator]

  nu se mai poate trece cu vederea. discursurile penalilor sunt extrem de grave si oricine nu face parte din GIO condus de tov dragnea, trebuie sa protesteze ferm
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 11 iunie 2018, 10:58)

  polonyca [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by