Cadoul PSD pentru Biserică: Dragnea vrea să facă, prin lege, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților proprietară peste pădurile pe care le-a pierdut, definitiv și irevocabil, în instanță

de C.D.     HotNews.ro
Joi, 7 iunie 2018, 20:57 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea, la moastele Sf. Parascheva
Foto: Facebook - Liviu Dragnea
 documente
(07 Iun 2018) PDF, 76KB
(07 Iun 2018) PDF, 51KB
Un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea și alți șase parlamentari PSD face Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților proprietară peste hectarele de pădure, pe care nu a reușit să le obțină în instanță, în 2017, când a pierdut definitiv un proces de aproape 16 ani cu Romsilva. Mai exact, judecătorii au decis că Arhiepiscopiei, respectiv Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, nu îi pot fi restituite, potrivit legii retrocedărilor, suprafețele de pădure, deoarece acestea au fost în administrarea, nu în proprietatea acesteia. Proiectul de lege inițiat de Dragnea rezolvă această problemă, modificarea prevăzând că instituțiile de cult pot deveni proprietare pe terenuri forestiere din fond, dacă acesta le-a avut în administrare sau folosință. 

„Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult, dobândesc în proprietate suprafețe până în limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparțin, recunoscut de lege, dacă acestea le-au avut în folosință sau administrare”, este noua prevedere propusă în legea 1/2000, de Liviu Dragnea și parlamentarii PSD Iordache Virginel, Stan Ioan, Bejinariu Eugen, Cobuz Maricela, Havrici Emanuel-Iuliu și Rădulescu Alexandru. 

Alineatul completează articolul 29 din legea privind restituirea proprietăților, care prevedea că dreptul de proprietate se dobândește prin reconstituire, adică dacă terenurile forestiere au fost înainte de a fi confiscate de comuniști în proprietatea cultului respectiv.  

Un alt alineat, propus acum prevede că terenurile atribuite „nu vor putea depăși cumulat suprafața avută în proprietate, folosință sau administrare din fondul bisericesc căruia aparțin, în județul în care s-a constituit centrul, protoieria, mănăstirea, schitul, parohia sau filia”. 

Darea în proprietate a terenurilor care au fost în administrare sau folosință, prin legea lui Dragnea, vine în contextul în care, în 2017, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților- Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a pierdut definitiv procesul cu Romsilva, în care Arhiepiscopia cerea reconstituirea dreptului de proprietate asupra 166.613 de hectare terenuri forestiere din Fond, care însă fusese înființat, după 1918, ca instituție de drept public a statului, care administra pădurile din Bucovina, care erau în proprietatea statului.  

CITEȘTE ȘI: Romsilva a câștigat definitiv procesul în care Arhiepiscopia Sucevei cerea 166.000 de hectare de pădure, după 16 ani de procese

În expunerea de motive a legii inițiate de Liviu Dragnea, se precizează însă că prin modificările propuse se îndreaptă o inechitate făcută Arhiepiscopiei, în sensul în care, în schimbările legislative care au vizat regimul proprietății a fost „omisă” situația patrimonului bisericesc reglementat prin legea de organizare a BOR din 1925, care reglementa situația juridică a Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei. Acesta a fost de altfel și argumentul forte al Arhiepicopiei în procesul cu Romsilva, care a durat aproape 16 ani și pe parcursul căruia s-au încercat o serie de soluții politice ale litigiului. În noiembrie 2004, printr-o Ordonanță de Urgență emisă de Guvernul Năstase, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost împroprietărită cu 90.000 de hectare de pădure, dar legea de aprobarea a acestei ordonanțe a fost declarată neconstituțională de CCR la sesizarea unor parlamentari PSD. De asemenea, un alt premier, Victor Ponta, a încercat o înțelegere cu arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Pimen, în sensul ca o parte din veniturile Romsilva Suceava de pe terenurile în litigiu să revină pentru întreținerea monumentelor istorice din Bucovina. Propunerea a fost însă refuzată. 

De altfel, în expunerea de motive a proiectului de lege inițiat de Dragnea se arată că „pentru Biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de restabilire a adevărului juridic și istoric”. Inițiatorii susțin, totodată, că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților „are un patrimoniucultural și istoric uriaș, alcătuit din monumente UNESCO, monumente istorice de categorie A și B de asemenea, care desfășoară activitate intensă în cămine de bătrâni, centre pentru copii și centre de zi”. 

„Potrivit uzanțelor - scriu inițiatorii - statul nu are obligația să suporte în întregime cheltuielile legate de întreținerea valorilor de patrimoniu, dacă se află în proprietate privată, fapt confirmat de mecanismele de finanțare de la bugetul consolidat al statului sau al Uniunii Europene. (...) Soluția legislativă identificată este determinată de necesitatea asigurării unui minim pentru funcționarea și întreținerea unităților de cult, pentru ca acestea să-și poată îndeplini misiunea”

Arhiepiscopia a primit până în prezent, 15.000 de hectare de pădure, câte 30 pentru fiecare unitate de cult. 

ASUR: „O tentativă de jefuire a statului român, pusă la cale de PSD și BOR”

Asociația Secular-Umanistă (ASUR) susține că proiectul de lege inițiat de Liviu Dragnea și ceilalți parlamentari social-democrați este „o tentativă de jefuire a statului român, pusă la cale de PSD și BOR”.  

„Ne aflăm în fața unei tentative de jefuire a statului român pusă la cale de PSD și BOR! Politicienii încearcă să cumpere supunerea preoților, oferindu-le noi și noi averi, pe lângă sutele de milioane pompate anual în vistieria bisericii, pentru ca la următoarele alegeri – cum s-a întâmplat de atâtea ori – preoții să îndemne enoriașii să voteze cu Partidul. O mână spală pe alta și ambele ne jefuiesc! După îngenuncherea justiției și atragerea bisericii, ne îndreptăm cu pași repezi spre un stat medieval totalitar. Pentru binele copiilor noștri, lucrurile nu pot continua așa”, a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR, potrivit unui comunicat al asociației.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8823 vizualizari

 • +29 (33 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 iunie 2018, 21:15)

  [anonim]

  • +12 (16 voturi)    
   De ce? (Joi, 7 iunie 2018, 21:33)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui

   Daniel care are hotline la zeul din nori i-a dat aviz pozitiv si CCR a determinat ca nu e conflict intre puterile pamantesti ale zeului mustacios si puterile mistice ale zeului din nori inexistent.

   Pe scurt: ca si Firicica, face jocul celor slabi de inger si isi asigura niste buletine de vot de la superstitiosi.

   Mission accomplished!

   Si totusi, nu-mi aduc aminte de aceasta "erata" in planul de guvernare sau in promisiunile teleprompteritzei... hmm...
  • +23 (23 voturi)    
   disperare mare (Joi, 7 iunie 2018, 21:43)

   FA [utilizator] i-a raspuns lui

   Aici se vede cat de crestina e BOR, apara hotii daca le iese si lor ceva... asta au facut si la alegeri
   • -1 (1 vot)    
    posibil, dar (Vineri, 8 iunie 2018, 12:13)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui FA

    nu bor a lasat sa se taie padurile din administrare, ci tocmai aia de la romsilva.
  • +5 (11 voturi)    
   mda (Joi, 7 iunie 2018, 22:29)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru asta ar trebui iesit in strada, dar cu cine? Nici tefelistii nu servesc, ca ori nu vor sa se puna rau cu doamne-doamne, ori respecta regulile caminului ortodox in care-si duc existenta "rebela". De ortodocsii psdisti, nici nu se pune problema.

   De ce nu inteleg drept(i)-credinciosii ca religia(credinta) e una, iar biserica, in ziua de azi, este o corporatie rapace, nu stiu.
   • +5 (5 voturi)    
    N-am inteles ce vrei sa zici cu tefelistii (Vineri, 8 iunie 2018, 6:13)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    Faptul ca Dragnea schimba absolut toate legile pentru a-si rezolva orice problema, nu poate fi rezolvata prin iesiri in strada in fiecare zi a anului. Atata timp cat nu mai exista institutii care sa se opuna, nu poti sa faci nimic. Probabil Dragnea va ramane mult si bine la putere pentru ca controleaza absolut tot : primari, institutii de control, ccr, guvern, procuratura, dna, diicot, etc. Si in final va schimba legea astfel incat chiar daca e condamnat definitiv, va putea face recurs pana castiga sau isi va ispasi sentina prin condamnare la locul de munca din Parlament. Omul a facut in tara asta ce niciun lider PSD de pana acum nu si-a permis : sa modifice toate legile in beneficiul sau si al celor din jur.
    • 0 (2 voturi)    
     hai sa-ti traduc (Vineri, 8 iunie 2018, 12:33)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Pe langa vitejii de tastatura, care "participa" online la orice, mai sunt si cei care servesc real. Printre astia, ca sunt si exceptii, exista 2 categorii:
     1 - liber cugetatori de fatada, care nu ar face ever ceva sa-l supi pe barbos, chiar daca de fapt mitingul ar fi anti rapacitatea borsrl, tentaculele din politica si furtul legal;
     2 - rebelii in dependenti care stau cu parintii. Adica nu risca casa si papa. Aia de se inchid in camera cand vin de la miting, ca sa poata vorbi cu prietenii si sa nu se auda antena 3 data la maxim in casa. Cum trec de pragul usii, sunt cei mai - cei mai, in casa sunt miau-miau

     Este de iesit in strada nu pentru ca vrea s-o dea dragnea, ci pentru ca statul roman vrea sa dea unei entitati PRIVATE, privilegiate oricum, ceva gratis din proprietatea publica, in schimbul voturilor, in acest caz.

     Incidental, si eu sunt impotriva iesirilor pentru orice, dar la chestii majore ar trebui iesit. Asta este una majora, care insa nu pare suficient de feng-shui si la moda cat sa produca traction. Daca mai adaugi ce am scris la 1 si 2, cam aia e.
     Tot legat de asta, boul ala cu masuta care a ars-o cu lap-ul in piata non-stop, mai mult rau a facut. Ca si aia de ieseau la o plimbarica seara si devenise loc de socializare. Practic, au diluat ideea de prostest. Daca as fi de la psd, le-as face cinste
     • 0 (0 voturi)    
      Pai PSD le face incet si cu calm pe toate (Vineri, 8 iunie 2018, 18:41)

      Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      S-au ars odata cu OUG 13. Acum le fac frumos in Parlament sau cu mana CCR. Deci oarecum ii inteleg pe oameni pentru ca tot ce fac ei acum este perfect legal desi perfect imoral. Si mai mult decat asta cu biserica, cand vor elimina Pilonul II , probabil vom fi o mana de oameni care vom iesi. Dar sunt convins ca si pe aia o vor face intr-un mod in care va parea ca e in beneficiul oamenilor si perfect legal. Si nu vor fi prea multi care sa protesteze. Aici o vina importanta o are si Iohannis. De la inaltimea functiei de presedinte, ar putea sa sanctioneze dur toate aceste mizerii si sa deschida ochii oamenilor. Dar se multumeste sa constate cum Dragnea, incet , incet prosteste toata populatia cu pomeni si propaganda fara sa faca absolut nimic. Sunt multe subiecte pe care un presedinte ar putea sa le aduca in fata oamenilor : Pilonul II, pensiile speciale (acum si pentru primari, sefi de consilii, etc) , faptul ca nu fac nimic pe infrastructura datorita politizarii totale a ministerelor, etc. Dar iti trebuie o anumita inteligenta politica pe care Iohannis nu are. E drept, ca macar omul respecta regulile de joc si nu face circ precum ala dinainte. Dar sunt multe derapaje pe care le-ar putea sanctiona.
  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 iunie 2018, 22:43)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -1 (1 vot)    
    Legisaltivul (Vineri, 8 iunie 2018, 10:53)

    mumuishere [utilizator] i-a raspuns lui

    Putere legislativa, nu justitie. Legislativul face legi, justitia le respecta. Doar o mica clarificare, In rest de acord
 • +6 (6 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 7 iunie 2018, 21:25)

  XLXL [utilizator]

  mare om dragnea asta ... nu mai poti sa tragi niciun partz prin tara romaneasca fara sa-si dea cu parerea daca e bine ... daca e oportun ... daca e-n regula ... daca e de acord ... daca ploua la miting, ar fi ok ...???
 • +7 (7 voturi)    
  mai tare ca Cuza (Joi, 7 iunie 2018, 21:26)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  ce-neamna sa fii prins cu ocaua mica, da' sa ai puterea sa schimbi legea.
 • +10 (12 voturi)    
  avem nevoie de taxe .. (Joi, 7 iunie 2018, 21:58)

  VaseaV [utilizator]

  sa le dea inapoi, dar sa plateasca taxe
  • +12 (12 voturi)    
   Cum inapoi? (Joi, 7 iunie 2018, 22:43)

   AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

   Se pare ca nu au fost ale lor, ci doar in administrare (gen arenda). Ce sa dea inapoi daca proprietarul e statul roman?
 • +9 (9 voturi)    
  ! (Joi, 7 iunie 2018, 22:04)

  tudorr [utilizator]

  De maine dragnea sper sa spele veceurile la Jilava!
 • +6 (8 voturi)    
  Mană cerească (Joi, 7 iunie 2018, 22:22)

  tarabost [utilizator]

  pentru Patriarhul Daniel! Din Prefericit se va metamorfoza in UltraFericit! Vor ajunge oare zilele lumesti spre numararea banilor :) ?
 • +9 (11 voturi)    
  hoti imputiti ... (Joi, 7 iunie 2018, 22:59)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  se unira hotii din biserica cu hotii din politica...
 • +4 (6 voturi)    
  oare ce a vorbit popa Daniel (Joi, 7 iunie 2018, 23:09)

  Coco Whistle [utilizator]

  cu musteriul, tatal sobolanilor rosii din patria muma? de cind avem 'preteni' in parlamentul romanie cu cei care refuza sa returneze tezaurul si care odios isi baga cizmele in afacerile tarii si ale Basarabiei?
 • +4 (4 voturi)    
  mafia incearca sa se infiltreze si in biserica (Joi, 7 iunie 2018, 23:15)

  hopsinoi [utilizator]

  .
 • +7 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 iunie 2018, 23:24)

  [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  noirmal... (Joi, 7 iunie 2018, 23:39)

  liviu_ [utilizator]

  ce da de la el?!

  de nu o sa dea asta transilvania ungariei in sprijinul ssalvarii de la articolu 7 din UE mare lucru.... si assa acolo sunt numai d-aia care nu voteaza psd...
 • +7 (9 voturi)    
  PSD & BOR (Joi, 7 iunie 2018, 23:44)

  anonim3 [utilizator]

  Fratia hotilor
 • +9 (9 voturi)    
  Dragnea vrea... suna imperativ. (Joi, 7 iunie 2018, 23:44)

  Clop [utilizator]

  Dar cum a ajuns "sa legifereze" in Romania, Dragnea, un condamnat penal, venit din cel mai sarac judet al tarii?

  Cadouri cu cantec politic, adica luarea cu arcanul la vot al BOR-ului. BOR-ul ar trebui scuturat de catre ANAF, nu gigeii cu 30 de lei datorie la stat.

  M-am uitat cu cat mai este dator la stat primarul Negoita. Foarte interesant.
 • +13 (13 voturi)    
  normal in tara lui dragnea! (Vineri, 8 iunie 2018, 0:17)

  revo [utilizator]

  Ce este proprietatea? Un moft. Ce este Justitia? Un abuz.
 • +4 (4 voturi)    
  Popii importanti pentru vot! (Vineri, 8 iunie 2018, 6:40)

  kthor7 [utilizator]

  Prostii se duc la biserica fara sa fii citit biblia. Nu o citesc de lene, din ignoranta si ptr ca nu sunt capabili sa o inteleaga. Natia romana, plina de analfabeti si asistati care asteapta pana si cultura sa le fie data cu dumicatul, gata mestecata. Si uite asa dezinformam si manipulam. Popii vor spune acum ca trebuie votat dragnea si toate babele in town vor vota asa. Inainte votau iliescu ca le spuneau popa. Acu se machiaza, scot hainele de la naftalina si pornesc in masa la vot cu mosii lor spre a distruge definitiv tara, asa cum au facut-o pana acum. Si trist e ca se balangane si mor iar noi si copiii nostri ramanem damnati, nefericiti, in dictaturi si interlopism.
 • +4 (4 voturi)    
  intoarcere in Evul Mediu (Vineri, 8 iunie 2018, 8:45)

  Coresponedntu [utilizator]

  Incet incet, Romania se indeparteaza sub influenta Voluntariului si Teleormanului de modernism, renuntand la valorile secolului 18 ale iluminismului european, si ardelean daca ne referim la ce s/a intamplat in tara noastra, si se intoarce la obscurantism religios, inapoiere si superstitii. Oamenii saraciti, ne educati si bolnavi cauta fericirea , sanatatea si obtinerea de foloase materiale de la divinitate, practicand ritualuri macabre de genul pupatului de oase umane. Biserica e tot mai puternica si bogata , trufasa, asa cum numai in Rusia pravoslavnica sau in lumea musulmana, in Iran se mai intampla. Aici la noi in Olanda , dar si in toata Europa de Vest, BOR cumpara cu milioane de Euro biserici prin care se incearca un control al diasporei, inlocuind fosta securitate. In acelasi timp acasa nu se aloca fonudri penntru spitale, educatie cercetare.
 • +1 (1 vot)    
  unde-s habotnicii de serviciu? (Vineri, 8 iunie 2018, 10:28)

  gica pantalon [utilizator]

  altiro, seatlcott, etc
 • 0 (0 voturi)    
  Drumul spre iad e pavat cu intentii bune (Vineri, 8 iunie 2018, 11:54)

  RaduRF [utilizator]

  Sa vedem cum primeste Biserica acest mar otravit.
 • -3 (5 voturi)    
  vorbiti prostii (Vineri, 8 iunie 2018, 12:48)

  florin_florin [utilizator]

  Mai bine intra in posesia Bisericii acele hectare de padure decat sa cada in mana strainilor si mafiei din Romsilva sau chiar nu va dati seama de nimic si sunteti orbiti de ura? Ce romani sunteti voi de huliti Biserica stramoseasca Ortodoxa, care este unitatea si mama neamului romanesc cum spunea si Eminescu...Ce mai conteaza de unde vine aceasta initiativa? Conteaza ca acele paduri nu vor fi distruse asa cum sunt acuma si nu vor mai fi in pericol de instrainare, vor ramane ale neamului romanesc...În acele paduri au trait si traiesc sfinti si pustnici care se roaga pt poporul si neamul nostru, iar voi va pierdeti in necredinta? Rusine! Cine sunteti voi sa judecati? Treziti-va ca Romania are nevoie de Dumnezeu, iar efectele indepartarii de El se si vad deja. Doamne ajuta poporul roman si neamul romanesc!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by