Decizia Curţii Constituţionale privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA va fi citită astăzi în plenul Curţii; tot astăzi ar putea fi publicată motivarea

de A.L.     HotNews.ro
Joi, 7 iunie 2018, 6:23 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Decizia Curţii Constituţionale care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, va fi citită joi în plenul CCR, a declarat pentru News.ro preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, relatează News.ro. Tot joi, ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei potrivit căreia preşedintele trebuie să o revoce pe şefa DNA.

După ce decizia va fi citită în plenul Curţii Constituţionale, motivarea acesteia ar urma să fie publicată în Monitorul Oficial şi pe site-ul CCR. 

“Joi se citeşte în plenul Curţii decizia şi dupa decizie urmează să se facă corecturile şi vă comunicăm atunci când o publicăm întâi pe site şi totodată în Monitorul Oficial”, a declarat pentru News.ro preşedintele CCR, Valer Dorneanu. 

Preşedintele Comisiei speicale pentru modificarea legilor justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, declara că sancţiunile pentru nerespectarea deciziei CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA vor fi trecute în motivarea pe care Curtea o va prezenta joi. 

Întrebat marţi dacă există vreo sancţiune în lege sau în Constituţie pentru neimplementarea deciziilor CCR, Iordache a spus că sancţiunile vor fi trecute în motivarea deciziei privind revocarea şefei DNA, pe care o va prezenta Curtea în această săptămână: “În această motivare se va preciza şi acest răspuns”.

“Fără îndoială preşedintele va fi cel care va respecta decizia CCR. Din punctul meu de vedere, nu sunt normale atacurile care au venit în ultima perioadă la nerespectarea unei hotărâri a Curţii. Hotărârile Curţii sunt general obligatorii şi, atunci când se publică în Monitorul Oficial, că ne plac, că nu ne plac, ele trebuie respectate, dar şi Comisia de la Veneţia, şi GRECO şi legislaţia europeană au spus foarte clar că o atacurile la CCR nu sunt normale. Să aşteptăm cu deplină încredere motivarea de joi şi cu toţii trebuie să respectăm acea motivare", mai spunea Florin Iordache.  

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.  

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis a avut o primă reacţie după decizia CCR, spunând că se va pronunţa în privinţa revocării şefei DNA doar după ce va primi motivarea Curţii şi o va citi cu foarte mare atenţie. El a precizat însă că ia în calcul să respecte statul de drept, să îl întărească, să aibă grijă ca procurorii să rămână independenţi, cu respectarea Constituţiei, subliniind că articolul din legea fundamentală care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei nu poate însemna sub nicio formă în subordinea acestuia. 

”Aşa cum am spus, aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem sau până înţelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact. Însă, la momentul acesta, pot să vă spun două-trei lucruri care ţin evident de această temă”, le-a spus preşedintele jurnaliştilor.  

Klaus Iohannis a menţionat că decizia CCR aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA.  

”În realitate însă sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse în discuţie şi care merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins şi voi acţiona în consecinţă, evident, că procurorii trebuie să fie independenţi, procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România ca stat trebuie să se asigure independenţa procurorilor pentru a garanta în definitiv o justiţie independentă”, a subliniat şeful statului.

Preşedintele a precizat că, într-adevăr, în Constituţie este un articol care spune că procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului Justiţiei.  

”Eu înţeleg acest lucru în felul următor: ministrul are sau cel puţin ar trebui să aibă o autoritate în domeniu şi să folosească această autoritate pentru a apăra independenţa procurorilor, pentru a-i apăra chiar pe procurori în dezbaterea publică, fiindcă munca procurorilor este extrem de dificilă. Deci, autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. În absolut niciun caz autoritatea ministrului din articolul din Constituţie nu înseamnă şi nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Deci, oricine şi orice ar spune nu-i poate plasa pe procurori în subordinea unui politician”, a afirmat preşedintele Iohannis. 

Întrebat dacă ia în calcul să nu dea curs unei decizii a Curţii Constituţionale, Klaus Iohannis a replicat: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept din România, să-l întăresc, să am grijă atâta cât pot să rămână procurorii independenţi, cu respectarea evident a Constituţiei”.

Chestionat de asemenea dacă ia în calcul organizarea unui referendum pentru o consultare pe această temă, preşedintele a răspuns: ”Este o discuţie care se poate purta, dacă se impune sau nu un referendum, însă aici apar anumite riscuri. O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Prin referendum pot fi discutate problemele din punct de vedere al construcţiei statului, dar în domeniu, statul are o abordare foarte clară de mai de 10 ani încoace, şi anume independenţa procurorilor şi nesubordonarea politicului. Acest lucru este foarte bine ancorat în justiţia românească şi nu cred că trebuie supusă acum această problemă unei consultări populare, dar sigur, vedem din păcate că sunt tot mai mulţi politicieni care oarecum pun sub semnul întrebării anumite aspecte ale independenţei justiţiei şi, dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum pe această temă”. 

Preşedintele a mai declarat că o decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum.  

La foarte scurt timp după declaraţia şefului statului, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a scris pe Facebook că nu trebuie confundată independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor cu faptul că aceştia îşi desfăşoara activitatea sub autoritatea ministrului de resort. ”A nu se confunda independenţa procurorilor în instrumentarea cauzelor (constând în administrarea probatoriului, adoptarea soluţiilor legale) cu faptul că aceştia îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, referitoare la administrarea justitiei sau promovarea politicii penale!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook. 

Tot marţi, Curtea Constituţională a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia, Secretarul General al Consiliului Europei şi Preşedintele Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu "atacurile virulente" declanşate împotriva CCR după decizia privind revocarea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Plenul Curţii Constituţionale a României, întrunit la data de 5 iunie 2018, a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezenţa tuturor membrilor săi, sesizarea Secretarului General al Consiliului Europei, a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi a Preşedintelui Conferinţei Curţilor Constituţionale Europene în legătură cu atacurile virulente declanşate împotriva Curţii Constituţionale, prin care unii reprezentanţi ai unor autorităţi publice, precum şi ai unor partide parlamentare au discreditat şi delegitimat autoritatea acestei instituţii fundamentale a statului - garantul supremaţiei Constituţiei - fiind pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor sale, fiind făcute chiar îndemnuri adresate populaţiei şi Preşedintelui statului să nu respecte şi să nu pună în aplicare Decizia Curţii Constituţionale nr.358 din data de 30 mai 2018, privind cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi Preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi Preşedintele României, în subsidiar, cerere formulată de prim-ministrul Guvernului. Plenul Curţii Constituţionale a considerat că aceste acţiuni sunt de natură să pună în pericol democraţia, statul de drept şi funcţionarea justiţiei constituţionale”, a susţinut CCR într-un comunicat de presă.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2089 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  să plecăm cu toții (Joi, 7 iunie 2018, 7:37)

  Captain Obvious [utilizator]

  Să plătească dorneanu cu banii de la ruși pensiile
  • 0 (0 voturi)    
   despre (Joi, 7 iunie 2018, 11:17)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   captain obvious, dorneanu a fost la o conferinta tinuta la rusi cu toate curtile constitutionale, din evropa, au fost nemtii, austriecii, italienii, nu a fost la putin sa ia lumina, da tu o dai inainte ramas blocat cu rusii, stalinistule,
  • +2 (2 voturi)    
   Ce e trist (Joi, 7 iunie 2018, 11:50)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   Trist este ca oamenii care-si fac treaba si sunt corecti sunt dati afara de niste lepre si niste golani.

   Golani care nu stiu ce e ala bun simt si ce inseamna sa fii profesionist.

   Trist este ca pana la urma raul a invins.

   Trist este ca acesti oameni au fost lasati sa faca asta.

   Cum este posibil ca pana sa vina nemernicii astia acum 1 an jumate Romania era laudata pentru progresele pe care le-a facut si deodata justitia nu mai este ok.

   Pacat ca sunt oameni care sprijina acest partid mafiot
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 7 iunie 2018, 8:05)

  [anonim]

 • -3 (7 voturi)    
  pleaca (Joi, 7 iunie 2018, 8:20)

  cucuveauamov [utilizator]

  tarziu dintr-o functie pe care nu ar fi trebuit sa o ocupe niciodata. Cine raspunde? Cine plateste pentru abuzuri? Cine raspunde pentru ca adevaratii corupti nu au fost niciodata anchetati? Nimeni.
  • +2 (2 voturi)    
   Nu s-au comis abuzuri (Joi, 7 iunie 2018, 11:43)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Numai asemenea persoane (corecte, inteligente, competente, curajoase, incoruptibile, nesantajabile) ar trebui sa ocupe posturi in justitie.
   Abuzuri au comis doar judecatorii corupti sau santajabili, aflati in slujba mafiei, care i-au achitat pe infractori, i-au condamnat simbolic, cu suspendare, nu le-au confiscat averile sau i-au eliberat anticipat pe cei arestati de judecatorii cinstiti si competenti.
  • +2 (2 voturi)    
   Bravos (Joi, 7 iunie 2018, 11:55)

   CipCC [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sa-ti aduc aminte ca pana acum 7-8 ani nimeni nu era anchetat?
   Sa-ti aduc aminte ca in ultimii ani au fost anchetati , ministri , oameni de afaceri etc!

   Cand e bine? Cand nimeni nu e anchetat si poate oricine fura in liniste( de fapt doar cei cu pile fura in liniste ca ptr omul de rand nimic nu s-a schimbat dar unii asa cred ca si ei pot fura , de aia si sustin partidul mafiot) sau cand sunt anchetati?

   Te intreb, cine decide cine e mare mafiot?
   Antena 3, orice idiot de pe strada? Nu in mod normal asta ar trebui sa se faca in sala de judecata?
 • -3 (9 voturi)    
  Deja a inceput sa bata ceasul revocarii, (Joi, 7 iunie 2018, 8:57)

  xrogo [utilizator]

  asteptam cu nerabdare momentul sublim in care Codruta va primi un sut in partea dorsala, sut ce-o va scoate din conducerea DNA si-o s-o trimita catre destinatia implacabila ce si-a cladit-o cu multa ardoare si profesionalism, puscaria pentru abuz de [putere si frangerea multor destine si cariere!
  • +2 (2 voturi)    
   Aberatiile infractorilor (Joi, 7 iunie 2018, 11:39)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Acestea sunt aberatiile infractorilor.
   Sefa DNA si-a facut doar datoria.
   Atunci cind a avut probe solide, i-a trimis in judecata pe infractori.
   Nu a comis niciun abuz.
   Nici macar despre judecatorii care i-au condamnat pe infractori, nu se poate spune ca le-au frint acestora destinele si carierele.
   Toti infractorii arestati au fost rapid eliberati si si-au pastrat averile si tupeul.
   Datorita unor judecatori corupti, care i-au achitat pe infractori sau i-au eliberat anticipat, acum acestia au obraznicia sa acuze procurorii ca au facut abuzuri.
   Abuzuri au facut doar judecatorii care i-au achitat, i-au condamnat cu suspendate, nu le-au confiscat integral averile, i-au eliberat anticipat.
 • +3 (7 voturi)    
  Intrebari pentru CCR (Joi, 7 iunie 2018, 9:52)

  Cozmin30 [utilizator]

  - Este constitutional, este legal, este corect ca cineva care si-a facut in mod exemplar datoria, datorie extrem de grea si de periculoasa, sa fie pedepsit ?
  - Este constitutional, este legal, este corect ca ministrul justitiei sa ia decizii, bazindu-se doar pe acuzatiile nefondate ale infractorilor si sa nu tina seama de parerea CSM ?
  - Este constitutional, este legal, este corect ca infractorii sa decida soarta celor care lupta impotriva coruptiei ?
  - Este constitutional, este legal, este corect ca infractorii sa se afle in parlament si in guvern, de unde sa dea legi si ordonante de urgenta in favoarea lor, sa dezincrimineze faptele de coruptie, sa ofere gratieri si amnistii infractorilor, sa-si acorde imunitati ?
  • -3 (3 voturi)    
   La toate intrebarile tale raspunsul e da, (Joi, 7 iunie 2018, 10:43)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Cozmin30

   fara comentarii!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by