Șeful DIICOT îi răspunde lui Toader: Dosarul vechi de 11 ani e unul din cele 24.000 aflate în lucru / S-au cheltuit mulți bani în ancheta Rompetrol, dar exista sechestre de sute de milioane de euro în dosar

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 22:10 Actualitate | Esenţial


Daniel Horodniceanu
Foto: Mediafax
Procurorul-șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus miercuri că dosarul mai vechi de 11 ani care l-a nemulțumit pe ministrul Justiției este doar o cauză din cele 24.000 la care 210 procurori lucrează și că, deși s-au cheltuit mulți bani în anchetă, există sechestre de sute de milioane de euro, relatează Mediafax.

"Referitor la cel mai vechi dosar din DIICOT la care s-a referit ministrul, cu o vechime de 11 ani, trebuie spus că acesta este o disjungere din primul dosar Rompetrol, în care inițial s-a redactat un rechizitoriu. Acesta este doar unul dintre cele 24.000 de dosare aflate în lucru la parchet, la cei 210 procurori care efectuează urmărire penală proprie în aceste cauze. Este un dosar care are aproape 3.200 de volume, cu sechestre aplicate de circa 700 de milioane de euro, în care Inspecția Judiciară, dar și eu, personal, am constatat că s-a lucrat ritmic", a declarat Daniel Horodniceanu, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, întrebat cât s-a cheltuit în cadrul acestei anchete, actualul procuror-șef al DIICOT a spus că sumele sunt mari, însă banii urmează a fi recuperați.

"Acest dosar este o disjungere, s-au cheltuit foarte mulți bani în dosarul Rompetrol, dar în special în prima parte a dosarului, care a fost trimisă în judecată. Cea mai mare parte, însă, urmează să fie sau au fost recuperați din cheltuielile judiciare impuse. Noi, în acest moment, mai avem sechestre de 700 de milioane de euro în dosar care nu au fost ridicate, deși au fost sesizări succesive și la instanța penală, și la instanțe civilă, ce înseamnă că măsura este solidă și a rezistat", a mai spus Horodniceanu.

Precizările vin după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a criticat marți, la Secția pentru procurori a CSM, activitatea DIICOT, precizând că în prezent sunt dosare în cadrul structurii de parchet care trenează de 11 ani și că ar vrea să cunoască și sumele cheltuite în anchete.


"Am mai spus și o repet că mi se pare absolut inadminisibil ca o cauză la urmărire penală să treneze 11 ani şi să nu fie soluţionată. Dacă stai cu un dosar nerezolvat s-a dus principiul acela cu celeritatea soluţionării, de soluţionare într-un termen rezonabil. Dacă vor fi trimişi în judecată presupuşii făpturitori cel mai probabil ne îndreptăm spre prescrierea urmăririi penale. Am întrebat şi pe contracandidatul domnului Bănilă cum poate fi justificată această întârziere, probabil şi procurorul general cunoaşte, domnia sa probabil e preocupat de un răspuns. Candidatul a prezentat cerinţa de transparenţă a cheltuirii banilor din fondurile alocate DIICOT. Știm că în momentul acesta e o discuție publică foarte acută privind nevoia societății de a cunoaște câți bani se cheltuie în efectuarea urmăririi penale. Sunt curios în dosarul acela cam câţi bani s-au cheltuit", a spus ministrul Tudorel Toader.


Citeste mai multe despre   
1249 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version