Răspunsul instanței după ce Borcea a cerut liberarea condiționată pe motiv că are 7 copii: Acest lucru îi agravează situația, când a comis faptele nu s-a gândit la ei / În plus, din declarații reiese că deținutul va locui cu mama sa după eliberare

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 13:14 Actualitate | Esenţial


Cristi Borcea (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Magistraţii i-au respins cererea de liberare condiţionată a lui Cristian Borcea deoarece, spun aceştia, timpul petrecut de el în detenţie este insuficient şi că, deşi a spus că cei şapte copii au nevoie de tată, oricum el va locui cu mama sa, nu cu vreunul dintre minori, transmite Mediafax.

„În acord cu reprezentantul Ministerului Public, profilul moral şi comportamental al infractorilor ce comit astfel de fapte de tip „white collar” este unul de obicei bun în mediul carceral, însă aceasta nu poate să releve în mod automat şi o reeducare pe măsură, reţinându-se doar acest aspect în mod singular şi fără a-l corobora cu nici măcar o singură altă împrejurare personală. Or, pericolul față de ordinea de drept pe care-l reprezintă astfel de infractori care nu au comis simple infracțiuni de drept comun pentru a-şi asigura un produs infracțional ocazional nu poate fi, în mod evident, ignorat de către prezenta instanță. (...) Pericolul are o natură diferită de cel reprezentat de faptele comise cu violență, fiind de asemenea unul extrem de ridicat şi, prin urmare, instanța nu-şi poate forma convingerea privind o reală reeducare doar prin afișarea unui comportament lipsit de sancțiuni”, se arată în motivarea magistraților Judecătoriei Sectorului 4.

Atunci când și-a susținut cererea de liberare condiționată, în luna mai, Cristian Borcea a menționat și faptul că cei șapte copii ai săi au nevoie de el, însă judecătorii spun, în motivare, că nu au fost convinși de această situație.

„Privitor la situația familială a deținutului (șapte copii în întreținere, din care șase minori) instanța constată că aceasta nu se circumscrie nici unui criteriu de analizat la aprecierea oportunității acordării liberării condiționate unui condamnat. Chiar şi aşa, aceasta ar trebui privită ca o cauză de agravare a situației sale deoarece condamnatul, la data comiterii faptelor, a acţionat cu extrem de mare ușurință, nesocotind posibilitatea de a fi sancționat pentru faptele reprobabile pe care le comite şi acceptând totuşi producerea rezultatului vătămător, fără a-şi lua în considerare câtuşi de puţin copiii. În plus, chiar și în perioada detenției, și-a asumat imposibilitatea prezenței în viața unora dintre copiii concepuți și născuți în această perioadă. Analizând declarațiile notariale depuse la dosar în apărarea deținutului, prin apărătorul ales, declarații date de persoanele de sex feminin cu care deținutul are copii, dar și declarația mamei acestuia, se reține că ulterior liberării deținutul va locui cu mama sa și nu cu vreunul dintre copii”, mai spune instanța, în documentul menționat.

Tot în ședința în care s-a judecat cererea de liberare, apărătorul fostului finanțator al Clubului Dinamo a precizat că achitarea prejudiciului din dosar reprezintă un criteriu ce ar trebui luat în seamă de către judecători, însă aceștia au considerat că circumstanța nu poate fi luată în seamă.

„Referitor la apărările ce privesc posibilitățile de angajare ale deținutului după liberare, instanța le apreciază ca fiind favorabile acestuia însă nu reprezintă o garanție ca acesta se va angaja avand in vedere starea de sănătate precară pe care a invocat-o. În ceea ce privește apărarea că (Cristian Borcea) suferă de mai multe boli grave (intoxicație cu mercur/metale grele şi operații pe cord) se constată, de asemenea, că această circumstanță nu poate fi luată în considerare în cadrul analizării unei liberări condiţionate, condamnatul având posibilitatea de a solicita întreruperea executării pedepsei – art. 589 C.p.p rap. la art. 592 C.p.p”, mai spun judecătorii.

În motivarea soluției, judecătorii mai spun că faptele comise sunt grave, de aceea timpul petrecut în detenție este „vădit insuficient”. 

„Instanța constată gravitatea deosebită a faptelor comise, prejudiciul mare creat şi, faţă de toate acestea, timpul petrecut de condamnat în penitenciar apare ca vădit insuficient pentru a se putea considera în vreun fel atins scopul pedepsei aplicate. Mai mult, pedeapsa aplicată de instanță este o pedeapsă mare, executarea urmând să expire la data de 18.11.2019, acest termen fiind scurtat ca urmare al zilelor câştig acordate prin legea recursului compensatoriu. Instanța apreciază că în acest context condamnatul nu prezintă încă suficiente garanții în sensul că şi-ar fi format o atitudine corectă faţă de ordinea de drept nefiind, pe cale de consecință, îndeplinite condițiile legale pentru a se putea dispune liberarea sa condiționată”, mai precizează sursa citată. 

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au respins, la începutul lunii mai, cererea de eliberare condiţionată făcută de Cristian Borcea, decizia putând fi contestată. Fostul finanţator al clubului FC Dinamo poate depune o nouă solicitare de eliberare pe 26 august 2018.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2109 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  I-or fi folositori ochelarii la interogatoriu? (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:30)

  scaraotchi [utilizator]

  Se vede treaba ca nu poti scapa din puscarie, ''sapând'' la intamplare, in stanga si-n dreapta !
 • +4 (4 voturi)    
  Rabdare Borcica, imediat apare si Elena (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:36)

  EMC2*2/2#@4 [utilizator]

  si ai ocazia sa mai faci inca vreo 2-3 prunci si dupa gratii unde poti avea grija de ei linistit.
 • +3 (3 voturi)    
  :) (Miercuri, 6 iunie 2018, 13:41)

  tirolez [utilizator]

  Ce-mi place, cand e nevoie se gasesc atatea motive pentru eliberare, vezi Becali, Voiculescu si altii. Probabil s-au suparat ca a intrat Geanina la parnaie din cauza lui. Poate se mai gandesc si altii de 2 ori, dar m-as mira.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by