Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, vizată de acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare, chemată astăzi la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii

de A.L.     HotNews.ro
Miercuri, 6 iunie 2018, 6:19 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi
Foto: Captura Privesc.eu
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este chemată, miercuri, la Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce în luna aprilie Inspecţia Judiciară a declanşat două acţiuni disciplinare împotriva sa, legate de refuzul de a se prezenta la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi de desemnarea consilierului judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale, scrie News.ro. În total, Kovesi este vizată de trei acţiuni disciplinare.

Şedinţa Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM este programată de la ora 10.00. 

Obiectul cauzei se referă la articolul 99, litera g - refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu şi litera m - nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.  

În 11 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, urmând ca CSM să decidă în ce fel va răspunde aceasta. Inspectorii judiciari spun că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale.  

În 18 aprilie, Inspecţia Judiciară a anunţat că a început acţiunea disciplinară faţă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, după ce a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Prima acţiune disciplinară în cazul procurorului şef al DNA a fost declanşată de Inspecţia Judiciară în 12 ianuarie, o acţiune similară fiind declanşată şi în cazul lui Marius Iacob, procuror-şef adjunct al DNA. Procurorului şef al DNA i se impută, între altele, manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu.  

Una dintre abaterile constatate de IJ în cazul lui Kovesi se referă la înregistrările apărute în spaţiul public, din timpul unei şedinţe de lucru din 18 iunie 2017. 

De asemenea, procurorului şef al DNA i se impută că "a folosit faţă de colegii procurori un ton superior şi agresiv, inadmisibil în raport cu standardele minimale de etică şi deontologie ale unui magistrat, de natură a genera în rândul opiniei publice un sentiment de indignare şi a unui dubiu legitim cu privire la respectarea principiilor supremaţiei Constituţiei şi a legilor, precum şi a imparţialităţii procurorilor".

Şefei DNA i se impută şi faptul că, "prin desemnarea în calitate de procuror de caz a unui magistrat care se afla într-o vădită stare de incompatibilitate", ar fi încălcat Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care se referă la atribuţiile procurorului şef şi prevede că acesta "urmăreşte repartizarea cauzelor sau, după caz, repartizează cauze în raport cu criterii obiective precum specializarea şi pregătirea procurorului, volumul de activitate, complexitatea şi operativitatea soluţionării cauzelor, conflictele de interese sau incompatibilităţile în exercitarea funcţiei”.  

În acest caz, Laura Codruţa Kovesi şi Marius Iacob s-au prezentat la Secţia pentru procurori a CSM în 21 martie şi în 9 mai., când a fost stabilit un nou termen pentru 27 mai. "Aşa cum ştiţi, este o procedură disciplinară în curs, motiv pentru care părţile au dreptul să formuleze excepţii, cereri, lucru care s-a întâmplat şi la termenul de astăzi. Pe cale de consecinţă, pentru analizarea tuturor excepţiilor şi a cererilor formulate de Inspecţia Judiciară, dar şi de către procurorii pârâţi, s-a dat termen pentru 27 iunie", a declarat atunci vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru.

















1309 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Rahaturi comuniste (Miercuri, 6 iunie 2018, 6:36)

  kthor7 [utilizator]

  Nu cred ca exista vreunul dintre noi care sa creada ca kovesi este vinovata de toate porcariile facute de procurorii din subordinea sa sau ca aia din dosare, care au furat romania, sunt nevinovati, ea luandu-i la puricat si pritocindu-le dosare. Un judecator care elibereaza interlopi numai pe baza unor facaturi ale antenelor raspopite, e un mare jeg. Punct
  • +3 (5 voturi)    
   Oare? (Miercuri, 6 iunie 2018, 8:00)

   Furnicuta [utilizator] i-a raspuns lui kthor7

   Când ții în brațe un personaj de teapa lui Marius Iacob e ca și cum te-ai mânji pe mâini. Dragilor, de ce credeți că afost eliberat Marius Iacob din funcția de director al ANP chiar de către Monica Macovei? De prea bun ce era? Hai să vă văd...
 • +2 (6 voturi)    
  Parca pana la 7 ani (Miercuri, 6 iunie 2018, 6:39)

  asistat [utilizator]

  se recompenseaza pt abuz in serviciu!
 • +2 (6 voturi)    
  Aiureli de disciplina (Miercuri, 6 iunie 2018, 7:46)

  BEDE [utilizator]

  Daca chiar a facut ceva rau, atunci sa fie data in judecata, eventual chiar condamnata la inchisoare.
  Dar sa dovedeasca cineva ca ea a ascuns probe sau ca a fabricat probe false pentru acuzare, nu prostii cum ca nu l-a tratat pe unul sau pe altul asa cum ar fi vrut el sa fie tratat.
  Inspectia judiciara ar trebui sa aiba niste argumente serioase de manipulare a probelor si de presiuni asupra unor persoane pentru a da un anumit gen de marturii. Nu sa inventeze niste chestiuni vagi. Ca daca acele acuzatii nu sunt vagi si se dovedesc a fi neintemeiate pe fapta, ci fiind numai din interese personale, atunci e si mai rau de cine le aduce.
  • +2 (2 voturi)    
   Pași preliminari (Miercuri, 6 iunie 2018, 8:07)

   Furnicuta [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Ăsta este un prim pas. Pe de altă parte, sunt fapte care nu sunt infracțiuni, deci nu se judecă în instanță, ci doar sancționate disciplinar. Trebuie separate lucrurile.
   Pe de altă parte, cazul ideal ar fi fost ca CSM să fie echilibrat, onest în analiza faptelor. La momentul actual impresia mea este că fiecare dă la gioale celuilalt și se plătesc polițe. Kovesi nu este o sfântă, iar Marius Iacob cu atât mai puțin, dar este mult mai important ca cei vizați de marea corupție să plătească pentru toate belelele din țara asta. Din păcate, Kovesi și oamenii ei se pare că nu au folosit metode ortodoxe de a-i combate, iar măsurile se îndreaptă împotriva lor. Că nici ăia nu sunt niște sfinți. Ba din contră, sunt șulfe călite în astfel de situații...
 • -1 (3 voturi)    
  Astea sunt argumente in plus pentru (Miercuri, 6 iunie 2018, 9:32)

  xrogo [utilizator]

  Johann s-o dea de-a berbeleacu pe Codruta, hai Johann, curaj!
  • +1 (3 voturi)    
   “Curaj” (Miercuri, 6 iunie 2018, 9:36)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Este viata si dupa peseda, sa stii.
  • +1 (1 vot)    
   da, Cristian Diaconescu a anuntat aseara, (Miercuri, 6 iunie 2018, 9:42)

   revo [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   cred ca era la Rares Bogdan: "nu exista mijloace legale de a te opune unei decizii a CCR". A pregatit terenul.
 • -1 (3 voturi)    
  sa pui comentariul nu cenzura (Miercuri, 6 iunie 2018, 10:15)

  vasilica_costica [utilizator]

  mai, nu o lasa astia in pace pe lulutza sa ii tihneasca revocarea, actiune disciplinara, cum e asta ea e faraoanca, sufragerista, simbolul luptei anticoruptiei, este insasi zeita lulutza, cum sa fie cercetata disciplinar, cum sa vina ea in fata comisiei parlamentare care este co-rupta sa dea socoteala chiar daca a zis ccr, sper sa aiba un sejur reconfortant si ospitalier la tirgshor


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version