Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că preocuparea privind pierderea independenţei procurorilor, după decizia Curţii Constituţionale cu privire la revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ”nu are nicio acoperire” şi precizează că ”dezbaterea publică este bună”. ”Înţeleg românii ce înseamnă independenţa procurorului – de a ancheta, de a face urmărire penală, de a administra probe. Ce înseamnă administrarea justiţiei, este treaba ministrului”, a explicat Toader. Referindu-se la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis pe acest subiect, a spus că ce spune preşeditele "nu face parte din Biblie" şi că nimeni nu se pricepe la toate, relatează News.ro.

Tudorel ToaderFoto: Hotnews

Ministrul Justiţiei a fost întrebat, marţi, dacă decizia CCR cu privire la revocarea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ar putea fi atacată sau ar putea fi declarată nulă, având în vedere că unul dintre judecători a depăşit mandatul de 9 ani prevăzut de Constituţie.

”Deciziile au efect pentru viitor. Domnul judecător Lăzăroiu a fost numit în urmă cu 8 ani de zile, la al doilea mandat. Decizia pe care Curtea a dat-o a fost dată în controlul apriori, înainte ca legea de modificare a Legii 47 să intre în vigoare. Legea adoptată nu a mai fost trimisă la promulgare, nu produce efecte”, a explicat Toader.

Acesta a reiterat ideea că decizia CCR din martie 2018 care prevede că nu poate fi depăşită perioada de 9 ani, nu se referă la mandatele actuale.

”În opinia mea, şi cu experienţele mele de fost judecător, categoric decizia de acum nu afectează, nu se referă la mandatele de acum. Din momentul în care legea va fi modificată şi promulgată, atunci se va putea pune problema dacă un judecător care a avut un rest poate să mai aibă un mandat plin. Până atunci, este o discuţie în care mulţi se bagă în seamă, probabil unii ca să iasă în faţă, alţii ca să-şi capitalizeze poziţia politică, dar juridic, vă asigur că aşa stau lucrurile”, a mai spus Toader.

Întrebat dacă decizia CCR subordonează procurorii ministrului, aşa cum susţine preşedintele Klaus Iohannis, Toader a spus: ”Doar ce spune preşedintele nu face parte din Biblie! Klaus Iohannis este preşedintele republicii, dar nici eu, nici dumneavoastră nu ne pricepem la toate”.

Toader a precizat, răspunzând unei întrebări, că nu poate spune că preşedintele a greşit când a făcut această afirmaţie. ”Nu a greşit, a spus ce i-au spus alţii”.

Toader a explicat că există ”un principiu care spune că procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justiţiei”, dar acesta nu poate inferfera în anchetele penale. El are, însă, rolul de a administra actul de justiţie.

”Dezbaterea publică este bună, că înţeleg românii ce înseamnă independenţa procurorului – de a ancheta, de a face urmărire penală, de a administra probe. Ce înseamnă administrarea justiţiei, este treaba ministrului. Am văzut preocuparea care, repet, nu are nicio acoperire. Statutul de magistrat, independenţa procurorului nu sunt afectate. Funcţionarea lor este îmbunătăţită”, a încheiat ministrul Justiţiei.

Citește și:

Iohannis despre decizia CCR: Iau în calcul să respect statul de drept și să am grijă ca procurorii să rămână independenți. Ei nu pot fi în subordinea unui ministru numit politic / Nu mă tem de suspendare