Președintele Comisiei de control al SRI Claudiu Manda a declarat că Ministerul Justiției ar putea solicita date Parchetelor despre numărul mandatelor cerute, în baza cărora Serviciul Român de Informații a interceptat un număr mare de persoane, potrivit Mediafax.

Claudiu MandaFoto: Agerpres

"Noi ar trebui să continuăm să aflăm noi, Parlamentul, câți au fost interceptați sau câtor persoane li s-au respectat aceste drepturi și libertăți. Și se poate. Cred că și Ministerul Justiției ar putea să întrebe toate Parchetele câte au cerut, câte au primit și câte astfel de ordonanțe date de procurori au fost și câte persoane, în toată perioada 2004-2017 au fost interceptate. Cred că toate aceste persoane ar trebui să fie înștiințate că pe o perioadă li s-au restrâns drepturile și libertățile cetățenești. Acum există în lege obligația de a le transmite și de îi notifica, dar nu există nicio sancțiune dacă nu o faci. Noi credem că legislația ar trebui modificată în acest sens. Rămâne să vedem după ce primim un răspuns de la minister. Cineva mi-a spus că există un mandat cu 700 de persoane", a afirmat duminică seară președintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, într-o emisiune difuzată de Antena 3.

Acesta a precizat că nu poate estima care au fost costurile pentru totalul de peste 311.000 de autorizări pentru "fotografiere, filaj, interceptarea convorbirilor, localizare GPS, microfoane și ascultări ambientale", însă în raportul pe care Comisia de control al SRI îl va prezenta Parlamentului există un capitol special cu privire la aceste aspecte.

"Nu putem să apreciem în acest moment (n.r. - costul operațiunilor). Raportul pe care îl vom prezenta Parlamentului, probabil că mâine (n.r. - luni) o să semnez ca să-l trimitem. Avem un capitol special în care vorbim de aceste costuri și vrem în continuare să vedem dacă aceste costuri sunt integrate în dosare penale. Ce s-a întâmplat dacă s-au recuperat atunci. Aici lucrurile le putem dezvolta cât costă mandatele de securitate națională și cât costă să urmărești un terorist și celelalte mandate puse în aplicare de ceilalți. (...) Datele pe care le avem noi la Comisie și pe care le-am prezentat în raport sunt din rapoartele anuale ale SRI. Aici vorbim și de fotografiere și de filaj și de interceptarea convorbirilor și de localizare GPS și de microfoane și ascultări ambientale. Cifra era de 248.000 fără anul 2015 și anul 2016. În 2015 este de peste 51.000, în raportul pe 2015, pe care probabil domnul purtător de cuvânt nu știe, la trimis Parlamentului român serviciul român de informații. Un raport pe care Comisia l-a aprobat și care este undeva spre aprobarea și validarea plenului reunit. Deci total acte de autorizare pe care SRI le-a pus în aplicare, pentru că din punctul meu de vedere nu numai SRI este singura instituție care le-a pus în aplicare, de aceea cifra este mult mai mare de 311.000 până în 2016", a explicat Manda.

Senatorul PSD se întreabă de ce a fost nevoie de o ordonanță a Guvernului, în februarie 2016, care să precizeze că SRI devine autoritate națională în domeniul interceptărilor, dacă a existat, în trecut, o decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Țării care să a stipuleze același lucru, cu toate că CSAT este organ administrativ, nu unul legislativ.

"CSAT a avut două puncte de vedere. O dată un răspuns pentru doamna Gârbovan și o dată înainte de desecretizarea protocoalelor, în care a spus foarte clar că nu este organ legislativ. Desemnarea SRI ca autoritate națională de interceptări s-a făcut prin decizie CSAT. Deci ilegal. Dacă nu era nimic ilegal și n-ar fi fost niciun fel de problemă cu decizia CSAT, întrebarea este următoarea: De ce a trebuit să dea domnul Cioloș în februarie 2016 o ordonanță în care să scrie în textul acesteia că SRI devine autoritate națională în domeniul interceptărilor? Era vorba de perioada de dinainte de 2004, în perioada domnului Iliescu", a completat Claudiu Manda.

Președintele Comisiei de control SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, joi, că în perioada 2005-2016 mai mult de șase milioane de români au fost interceptați de SRI, dar și că a fost sesizat că în 2012 aproape tot Guvernul și peste 100 de parlamentari au fost interceptați.

De cealaltă parte, Serviciul Român de Informații a precizat că este "profund incorect" să se amestece toate infracţiunile de drept comun pentru care au fost emise mandate de supraveghere tehnică cu cele de securitate națională.SRI mai spune că cifrele apărute în spațiul public nu au fost transmise niciunei instituții.

Vicepreședintele Comisiei de control al SRI, Marian Cucșa, a afirmat, duminică, că Serviciul Român de Informații trebuie să precizeze care au fost sumele cheltuite pe interceptări, în contextul în care fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a confirmat că o zi de filaj costa circa 3.000 de euro.