Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat de către liderul deputaților USR, Claudiu Năsui, cât cidru a fost produs în România în perioada 2015-2017, iar acesta a răspuns că nu știe, dar îi recomandă parlamentarului să întrebe la Institutul Național de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

Petre DaeaFoto: Agerpres

"Piața cidrului în România este într-o creștere spectaculoasă în ultimii 4-5 ani. În special, producătorii internaționali comercializează și promovează produse din această categorie și au dezvoltat notorietatea cidrului în România. Așadar, vă rugăm să răspundeți la următoarele întrebări: Ce producție de cidru s-a realizat în România în anii 2015, 2016 și 2017? Cât este piața de cidru din România (volum și valoric), defalcat cidru indigen șil cidru de altă proveniență (UE sau țări terțe)?", se arată în interpelarea făcută de deputatul USR, Claudiu Năsui.

La o lună distanță apare și răspunsul lui Petre Daea, care îi transmite lui Năsui că Ministerul Agriculturii nu are informații cu privire la acest subiect.

"Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu deține informații cu privire la piața de cidru din România și nici date satistice referitoare la producția de cidru realizată pentru perioada solicitată. Facem precizarea că, instituția abilitată pentru soluționarea problemelor relatate de dumneavoastră, respectiv culegerea și diseminarea datelor statistice pe baza unor metode de lucru specifice, este Institutul Național de Statistică, fapt pentru care să vă adresați acestei instituții", precizează în răspuns ministrul Agriculturii.

În schimb, Daea îl asigură pe deputatul USR că sunt respectate prevederile legale referitoare la producerea, etichetarea și punerea în circulație a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul.