​Ambasada Germaniei la Bucureşti afirmă că urmăreşte cu mare atenţie evenimentele în urma deciziei CCR privind revocarea din funcţie a şefei DNA şi face trimitere la poziţia Comisiei Europene pe acest subiect.

Cord Meier-KlodtFoto: OSCE

”'Urmărim evenimentele cu mare atenţie. De altfel, şi Comisia Uniunii Europene s-a exprimat deja, în mod oficial, în legătură cu aceasta'”, a transmis joi ambasada, la solicitarea Agerpres.

Comisia Europeană nu comentează deciziile curților naționale, dar monitorizează lupta anticorupție prin Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție, a declarat joi un purtător de cuvânt al CE, chestionat în legătură cu decizia de miercuri a Curții Constituționale a României privind procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi. ”Nu comentăm deciziile curților naționale. Așa cum știți, lupta anticorupție este un domeniu pe care Comisia Europeană îl evaluează ca parte a raporturilor sale din Mecanismul de Cooperare și Verificare”, a declarat un purtător de cuvânt al CE.

Și ambasada SUA a avut o poziție similară, transmițând că „urmărește îndeaproape evenimentele ” de la București, adăugând că este vorba despre o chestiune internă a României.

Curtea Constituţională a decis miercuri că preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, fiind constatată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.

"Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, generat de refuzul preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi. 2. Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kovesi", arăta CCR.