Ziaristul rus Arkady Babchenko, a cărui moarte fusese anunțată în urmă cu o zi de autoritățile ucrainene, este în realitate în viață și a apărut miercuri în fața presei, Kievul explicând că a înscenat moartea sa pentru a dejuca un asasinat comandat de Rusia, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Grație acestei operațiuni, am reușit să dejucăm o provocare cinică și să documentăm preparativele acestei crime de către serviciile speciale rusești", a declarat șeful serviciilor ucrainene secrete (SBU), Vassyl Grytsak, alături de ziarist.

"Potrivit informațiilor primite de SBU, uciderea ziaristului rus Arkadi Babchenko a fost comandată de serviciile speciale rusești", a spus Grytsak, într-o conferință de presă.

Acesta a anunțat că a fost arestată persoana suspectată că este "organizatorul" tentativei de asasinat.

"Am arestat organizatorul acestei crime în urmă cu trei ore, la Kiev", a spus Grytsak, care a precizat că aceasta a primit 40.000 de dolari din partea "serviciilor speciale rusești" pentru pregătirea asasinării ziaristului.

Apariția ziaristului a fost primită cu aplauze dar și exclamații incredule de confrații săi.

"Doresc să mulțumesc sincer serviciilor ucrainene de securitate pentru că mi-au salvat viața", a declarat el. "Doresc să-mi cer scuze soției pentru infernul pe care l-a trăit timp de două zile".

Forțele ucrainene de securitate au asigurat că familia sa era la curent cu operațiunea.

Anunțul morții lui Arkady Babchenko, un virulent critic al Kremlinului, exilat la Kiev după ce fusese amenințat cu moartea în Rusia, a bulversat Ucraina și Rusia.

Babtcenko spunea că a primit amenințări după ce a denunțat rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei.