Klaus Iohannis a spus miercuri, după deschiderea Bookfest, că ”cei care folosesc cu cea mai mare dificultate chiar limba maternă, limba română, se găsesc de multe ori în spațiul politic și este foarte regretabil”.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Şeful statului a a declarat la o dezbatere legată de educaţie, ulterior deschiderii oficiale a salonului de carte, că a ”a ști de face mai puternic în lume”.

"A şti te face mai puternic în lume, mai puternic nu în sens politic, fiindcă în sens politic avem contraexemple chiar acum, suficiente. A şti te pregăteşte pentru viaţă şi te face inclusiv să poţi fi un exemplu pentru ceilalţi", a spus preşedintele, la dezbatere, potrivit Agerpres.

Întrebat de un jurnalist dacă a făcut aluzie la cineva anume atunci când a afirmat că ”a ști te face mai puternic”, Iohannis a spus: ”Da, a fost o aluzie la mai mulți, nu la cineva anume. După cum vedem, cei care folosesc cu cea mai mare dificultate chiar limba maternă, limba română, se găsesc de multe ori în spațiul politic și este foarte regretabil”.

”Poate, dacă dau și eu un exemplu și un îndemn, particip la un demers care readuce cartea în centrul atenției multor români”, a mai adăugat Iohannis.

Preşedintele a menţionat în timpul unei dezbateri de la deschiderea Bookfest că rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi.

El a precizat că în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi. ”De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii. Toate acestea pot contribui la creşterea gradului de cultură a românilor şi la dezvoltarea nivelului general de educaţie. Impactul unor astfel de politici publice se va resimţi în mod direct în evoluţia economică, socială şi democratică a ţării noastre”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de news.ro.

Citește și:

Iohannis: În România o gospodărie alocă sub 1% pentru cărți. Citiți, citiți orice, dar citiți!. Care este ultima carte pe care a citit-o președintele