Președintele Klaus Iohannis crede că oferirea posibilității ca Pilonul II de pensii să devină opțional reprezintă „începutul sfârșitului” pentru acest sistem, pe un model care a mai fost văzut în „vecinătatea” României, o referință la Ungaria.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

„Este o evoluție foarte proastă și cu siguranță va produce multă îngrijorare (...) Acum PSD recunoaște că vrea să transforme Pilonul II, e o veste foarte proastă. Este începutul sfârșitului pentru Pilonul II de pensii”, a spus șeful statului.

În opinia sa, guvernanții „vor găsi noi și noi metode de a convinge oameni să nu contribuie la Pilonul II și să treacă la Pilonul I”. Iar acest demers a mai fost „văzut în vecinătate”, „nu este o noutate și știm cum se termină”, a avertizat el.

Președintele a criticat și faptul ca modificarea legislației în cazul Pilonului II de pensii nu se regăsește în „mult citatul” program de guvernare al PSD.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat la marți seara la România TV că Guvernul nu va naționaliza Pilonul II de pensii, așa cum erau anumite zvonuri, ci îl va face opțional.

„Noi ne-am hătorât ce vrem să facem. Și este ceea ce am comunicat de anul trecut, și anume să fie opțional acest Pilon II. Fără doar și poate este bătută în cuie varianta aceasta... Sigur, pe perioada verii veți vedea o prezentare foarte clară vizavi de Pilonul II de pensii, ce înseamnă, care sunt avantajele, care sunt parte din dezavantaje, pentru că sunt și din acestea. Nu-l naționalizăm, dar vom explica foarte clar tuturor acestor persoane care sunt cotizante la Pilonul II cât va fi pensia lor, pentru că oamenii au așteptări. Și că am constatat stând de vorbă cu foarte multe persoane care cred următorul lucru: că vor avea pensia de stat echivalentă cu a unor persoane care nu sunt la Pilonul II de pensii, la care suplimentar se va mai adăuga și această pensie. Nu. Se ia o parte din contribuția la Pilonul I de pensie ca să se asigure această pensie de la Pilonul II. Deci sunt foarte multe lucruri care va trebui să le explicăm oamenilor ca să le înțeleagă”, a spus Vasilescu.