Președintele Klaus Iohannis spune că este nevoie de o politică publică pentru a crește interesul pentru lectură, în condițiile în care statisticile arată că o gospodărie alocă sub 1% pentru cărți. El a mai spus că aceasta este una dintre soluțiile pentru reducerea analfabestismului funcțional, care este tot mai larg răspândit.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Prezent la inaugurarea Târgului de carte Bookfest, alături de ambasadorul SUA la București Hans Klemm, Iohannis a mai spus, răspunzând unei întrebări, că lipsa de educație nu poate fi considerată o amenințare la adresa siguranței naționale, ci la adresa existenței unei națiuni.

Șeful statului a vorbit și despre nevoia de a susține libertatea de exprimare. ”Nu doar acţiunile noastre, ci şi ideile pe care le încredinţăm hârtiei au implicaţii directe şi consecinţe importante pentru cei din jurul nostru, pentru generaţiile viitoare. Suntem, aşadar, datori să apărăm dreptul la exprimare şi, în egală măsură, să înţelegem responsabilitatea care decurge din asumarea libertăţii cuvântului”, a ţinut să sublinieze Klaus Iohannis.

Preşedintele a menţionat că rolul târgurilor de carte este esenţial în promovarea cititului şi a accesului la carte, două elemente fundamentale în lupta pentru reducerea gradului de analfabetism funcţional, tot mai larg răspândit la noi.

El a precizat că în România o gospodărie alocă sub 1% din buget pentru achiziţia de cărţi. ”De aceea, avem nevoie de o politică publică menită să crească interesul pentru carte, să încurajeze lectura, să sprijine exprimarea creativă a autorilor români şi să modernizeze infrastructura publică dedicată cărţii. Toate acestea pot contribui la creşterea gradului de cultură a românilor şi la dezvoltarea nivelului general de educaţie. Impactul unor astfel de politici publice se va resimţi în mod direct în evoluţia economică, socială şi democratică a ţării noastre”, a afirmat Klaus Iohannis, citat de news.ro.

”Citiți, citiți orice, dar citiți!!”, a mai spus Iohannis. Întrebat de jurnaliști, președintele a spus că ultima carte pe care a citit-o este ”Sapiens. Scurtă istorie a umanității”, de Yuval Noah Harari.