Fiul născut în Canada al cuplului rus de spioni care a inspirat premiatul serial de televiziune ”The Americans” se luptă în instanță pentru a-și păstra cetățenia, scrieMoscow Times. Alexander Vavilov (23 de ani) și fratele său Timothy (27 de ani) sunt copii lui Andrei Bezrukov și ai Yelenei Vavilova, care au activat în Statele Unite sub identițăți furate începând cu anii 1980.

Spionul Andrei Bezrukov si fii saiFoto: Captura YouTube

Bezrukov și Vavilova au fost arestați în 2010 împreună cu alți opt agenți ”adormiți” (sleeper agents) și deportați în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri.

Guvernul a făcut un apel la Curtea Supremă din Canada pentru ca lui Alexander să-i fie anulată cetățenia.

”Nu ar trebui să-și poată menține cetățenia”, a spus David Heathfield, fratele mai mare al realului Donald Heathfield, a cărui identitate a fost furată de Andrei Bezrukov.

Problema cetățeniei fraților Vavilov a reapărut acum patru ani după ce autoritățele canadiene au încetat să-l mai considere pe Alexander drept cetățean canadian. Deși decizia a fost menținută inițial în instanță, Alexander și Timothy au făcut apel și și-au recâștigat pașapoartele canadiene. Decizia finală va fi dată de Curtea Supremă, care va începe să judece cazul lui Alexander în decembrie.

”Nu reprezint o amenințare. Sunt un cetățean canadian și sunt aici să-mi croiesc propriul drum în viață. De ce ar trebui să plătesc pentru ce au făcut ei”, a spus Alexander.

Cei doi frați susțin că nu au știut nici că părinții lor erau ruși, cu atât mai puțin că erau spioni. Povestea familiei a fost sursa de inspirație pentru serialul ”The Americans”, aflat acum în ultimul sezon, al șaselea.