O rețea specializată în traficul de migranți, constituită din persoane din șapte țări, a fost destructurată de DIICOT. Cetățenii străini plăteau între 4.000 și 5.000 de euro pentru a ajunge în vestul Europei.

Mascati DIICOTFoto: DIICOT

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră Timișoara și citat de Mediafax, rețeaua a fost destructurată în cursul nopții de marți spre miercuri, când au fost reținuți și duși la audieri cinci dintre membrii grupării. Cercetările sunt continuate de către polițiștii de frontieră, sub coordonarea DIICOT Timișoara, într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.

Poliția de Frontieră Timișoara arată că rețeaua specializată în traficul de migranți era formată din persoane din România, Serbia, Albania, Pakistan, Irak, Siria și Algeri

Astfel, în cursul anului 2017, polițiștii de frontieră, coordonați de procurorii DIICOT, au iniţiat mai multe măsuri, în vederea destructurării rețelei, ce avea ca scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de persoane provenite din Orientul Mijlociu și Asia către state din vestul Europei.

"Din investigaţiile preliminare efectuate, s-a stabilit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, cu atribuţii precis delimitate, având în componenţă mai mulţi cetăţeni din România, Pakistan, Serbia, Irak, Siria, Algeria și Albania. În urma monitorizării activităţii reţelei, au fost inițiate investigații paralele cu autoritățile judiciare din Germania și Serbia, datele obținute evidențiind faptul că membrii grupării ce acționa pe raza județului Timiș faceau parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți constituită la nivel european. Din cercetările efectuate a rezultat că migranții erau ajutaţi să ajungă din Serbia în România și transportați până în municipiul Timișoara, unde erau cazați la diferite pensiuni din zonă, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria și transportării acestora mai departe către destinațiile finale", arată Poliția de Frontieră Timișoara.

Pentru aceste servicii migranții plăteau sume de aproximativ 4.000 - 5.000 de euro de persoană.

În ceea ce privește componența rețelei care a acționat pe teritoriul României, anchetatorii au stabilit că aceasta era structurată pe trei paliere distincte.

"Palierul de conducere și decizie era asigurat de un cetățean irakian cu rezidență în Suedia, sprijinit de un cetățean sirian şi un algerian, legăturile între membrii rețelei fiind asigurate exclusiv prin intermediul rețelelor de socializare. Palierul de coordonare a activităților de transport care era asigurat de un cetățean pakistanez cu rezidență în Grecia și un cetățean sârb. Palierul de transport și călăuzire a migranților, în cadrul căruia s-au dezvoltat două echipe de transportatori. Prima echipa era formata din cetățeni sârbi şi urmărea să evite orice corelare între componenții săi, în cazul depistării unui transport de către autorități. A doua echipă, coordonată de un cetățean pakistanez, din care făceau parte atât cetățeni români cât și cetățeni albanezi, se preocupa constant de identificarea de noi transportatori. Aceștia foloseau călăuze pentru ghidarea grupurilor de migranți peste frontiera cu Ungaria, călăuze care erau racolate dintre solicitanții de azil în România și care erau familiarizați cu specificul zonei de frontieră cu Ungaria", mai comunică Poliția de Frontieră Timișoara.

Pentru a-și crește profitul din transportarea migranților, membrii grupării i-au folosit pe aceștia drept cărăuși pentru drogurile de risc care erau aduse din Serbia în România peste fâșia verde. Migranții care transportau canabisul primeau o reducere la prețul transportului.

În total, 22 de persoane sunt cercetate, urmând ca pentru 12 să se ceară mandate de arestare preventivă, care urmează să fie puse în executare de toate țările participante la acțiune.