Kovesi la ONU: Cea mai mare provocare în România este păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 mai 2018, 20:28 Actualitate | Esenţial


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat miercuri, într-un discurs susţinut la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din New York, că provocarea cea mai mare pentru România este păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor.

"Au existat încercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie pentru a limita instrumentele legislative folosite de procurorii anticorupţie sau dezincriminarea unor fapte. Au fost situaţii în care s-a refuzat ridicarea imunităţii politicienilor acuzaţi de infracţiuni de corupţie. Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie. Cea mai mare provocare în România este acum păstrarea independenţei judecătorilor şi procurorilor şi stabilitatea legislativă, acestea fiind vitale pentru ca procurorii anticorupţie să fie eficienţi", a spus Kovesi, în discursul ţinut la o dezbatere care marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), potrivit unui comunicat de presă al DNA, citat de Agerpres.

Ea a reamintit că România a semnat convenţia în anul 2004, când corupţia era un fenomen "generalizat" şi reprezenta "o problemă sistemică" în ţara noastră, iar acum, după 15 ani, lucrurile s-au schimbat "radical".

Potrivit lui Kovesi, în ultimii cinci ani, DNA a trimis în judecată peste 68 demnitari, dintre care 14 miniştri şi foşti miniştri şi 53 de membri ai Parlamentului, dispunând măsuri asigurătorii de peste 2,3 miliarde dolari.

"Din punctul meu de vedere, trei recomandări importante ale convenţiei au dus la această schimbare radicală: o legislaţie penală eficientă, înfiinţarea unei structuri de parchet specializate şi un sistem de justiţie integru şi independent. Legislaţia anticorupţie din România s-a modernizat în sensul reglementărilor convenţiei. Au fost implementate în legislaţia română toate prevederile obligatorii ale convenţiei privind incriminarea faptelor de corupţie şi cea mai mare parte a celor opţionale. A fost înfiinţat DNA şi s-a stabilit o competenţă legală de a investiga fapte de corupţie la nivel înalt. Procurorii anticorupţie sunt independenţi în activitatea lor, iar independenţa este dublată de responsabilitate", a spus Laura Codruţa Kovesi.

În opinia sa, cea mai importantă premisă a combaterii eficiente a corupţiei la nivel înalt o reprezintă integritatea şi independenţa sistemului de justiţie.

"Independenţa justiţiei nu este un privilegiu pentru procurori sau judecători. Este un principiu fundamental într-o societate democratică. Numai o justiţie independentă poate asigura o judecată corectă. Numai o justiţie independentă poate face ca legea să fie egală pentru toţi", a afirmat şefa DNA.

Ea a adăugat că investigaţiile procurorilor anticorupţie au fost primite cu speranţă şi încredere de societate, dar în egală măsură au determinat o contra-reacţie.


Laura Codruţa Kovesi a susţinut miercuri, la New York, un discurs în cadrul reuniunii la nivel înalt organizate de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Dezbaterea marchează aniversarea a 15 ani de la adoptarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei (UNCAC), cunoscută şi drept Convenţia de la Merida, semnată şi ratificată de România, alături de alte 182 de state.

Potrivit DNA, Kovesi a fost invitată să vorbească în deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulată "15 ani de implementare a Convenţiei - tendinţe, realizări şi provocări". Reuniunea va găzdui două sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentările făcute de experţii invitaţi, ceilalţi participanţi vor avea posibilitatea să adreseze întrebări şi să împărtăşească aspecte rezultate din experienţa ţărilor pe care le reprezintă.

În conformitate cu Rezoluţia 72/196, adoptată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în vederea organizării acestei reuniuni la nivel înalt, preşedintele forului va întocmi o sinteză a discuţiilor, document ce urmează a fi transmis Conferinţei statelor membre ale Convenţiei - for decizional - precum şi tuturor statelor membre ONU.

Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei a fost adoptată în octombrie 2003 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi a fost semnată la Merida, în Mexic, ca urmare a recunoaşterii caracterului global al ameninţărilor pe care le presupune corupţia, ameninţări ce impun o abordare cuprinzătoare şi multidisciplinară. Convenţia este un instrument anticorupţie care reprezintă o angajare internaţională aproape universală, având în vedere că a fost semnată de 183 de state, iar dispoziţiile Convenţiei sunt obligatorii pentru statele semnatare, se mai arată în comunicatul citat.

Convenţia de la Merida a fost ratificată de România în anul 2004.


Citește și:


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3032 vizualizari

 • -22 (40 voturi)    
  Independenta, (Miercuri, 23 mai 2018, 20:32)

  Aerolaur [utilizator]

  bazata pe protocoale, fata de LEGE! Da' ce credeati?
  • 0 (8 voturi)    
   hahaha (Joi, 24 mai 2018, 9:01)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Aerolaur

   citisem, din graba, bazata pe portocale..
   se potrivea si'asa. :-)
  • +5 (11 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti (Joi, 24 mai 2018, 10:24)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui Aerolaur

   Protocoalele au fost desecretizate.
   A putut vedea toata lumea ca nu contin absolut nimic ilegal, absolut nimic anormal.
   Se refera doar la proceduri tehnice de cooperare intre institutii ale statului, pentru a combate mai eficient coruptia.
   Nu se refera in niciun fel la arestarea unor nevinovati, nu se refera la achitarea unor infractori, nu se refera la falsificarea de probe, la fabricarea de probe, la distrugerea de probe.
   In toata lumea civilizata Serviciile Secrete culeg informatii, iar atunci cind descopera ca cineva a comis vreo infractiune, predau datele procurorilor. Procurorii verifica informatiile, cauta si alte probe, iar daca probele se dovedesc solide, ii trimit in judecata pe infractori.
   Toate achitarile din ultima perioada se datoresc exclusiv judecatorilor corupti, aflati in solda mafiei psd si alde, care au ignorat probele zdrobitoare, prezentate de procurori, sau dezincrinimarii unor fapte, de catre infractorii de la CCR si din parlament.
 • -8 (30 voturi)    
  Elena Udrea (Miercuri, 23 mai 2018, 20:52)

  Rahan5 [utilizator]

  din CostaRica, nu e asa departe cu domiciliul.
  Putea sa vina si ea in calitate de fost ministru sa vorbeasca in Adunarea ONU despre abuzurile Statului Paralel.
  • +2 (4 voturi)    
   Nu exista niciun Stat Paralel (Joi, 24 mai 2018, 10:30)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Nu exista niciun Stat Paralel.
   Este o inventie a mafiei psd si alde, pentru a explica de ce anumiti infractori au fost trimisi in judecata sau au fost arestati.
   Mafia psd si alde incearca sa construiasca un stat paralel din judecatori corupti, care sa-i achite pe infractorii din mafie si sa-i descurajeze pe procurorii si judecatorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili si nesantajabili, care cer arestarea infractorilor.
 • +8 (24 voturi)    
  Nu, lucrurile nu s-au schimbat "radical", (Miercuri, 23 mai 2018, 21:07)

  emil bobu [utilizator]

  se schimbasera in bine cativa ani, dupa 2011, dar odata ce a revenit PSD-ul imediat a distrus tot.

  Fratilor, cum iesim din situatia actuala? Mergeti la vot, fraierilor! Si apoi mergeti si la proteste daca tot hotii sunt la putere.
  • +1 (1 vot)    
   Radical a fost (Joi, 24 mai 2018, 10:54)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   ...Atunci cand un demnitar de talia lui Nastase, el insusi, a fost pus sub urmarire. Pana atunci asa ceva era aproape de neimaginat.
   Actul in sine a fost revolutionar.
   Faptul ca a fost si finalizat, chiar si numai pentru o mica parte din abuzurile comise, in conditiile in care chiar subconstientul maselor percepe ca "asa ceva nu se (poate) face", poate fi marcat ca un eveniment epocal...
   Acum, toata lupta din partea "demnitarilor" este ca asa ceva sa nu se mai poata face.
   Casta demnitarilor trebuie sa revina la statutul de "intangibil" iar anticoruptia sa se intoarca la nasii din tren.
 • +4 (20 voturi)    
  se zice ca a vorbit impecabil englezeste! (Miercuri, 23 mai 2018, 22:23)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Pacat ca n-a aparut nimic "live", sa se rusineze aia din PSD!
 • +6 (12 voturi)    
  Pentru cei interesati (Miercuri, 23 mai 2018, 22:30)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Interviul la ONU:

  https://www.youtube.com/watch?v=XChk7yVezK0
 • +7 (23 voturi)    
  Bravo, hai că se poate, succes ''LCK'' ! (Miercuri, 23 mai 2018, 23:00)

  FreakaThe-jmirghel [utilizator]

  Să luptăm cu toți, cei onești, desigur, împotriva ''ciumei roșii'' tudoreliano-drăgnisto-ciordachiste
 • +1 (11 voturi)    
  Wrong, e pastrarea independentei Borfasilor (Miercuri, 23 mai 2018, 23:59)

  Dalinar [utilizator]

  Ca sa poata fura si mai mult....TuDorel asta arata.
 • +3 (7 voturi)    
  cea mai mare provocare e unirea romanilor (Joi, 24 mai 2018, 6:30)

  Coco Whistle [utilizator]

  "Mă adresez acestei noi generaţii: Uniţi-vă! Noi, cei care am dărămat trecutul, nu ne-am putut uni in văzul lumii. Voi, cei ce construiţi viitorul, puteţi. Uniţi-vă! Numai uniţi veţi putea reconstrui Romănia. Numai uniţi veţi putea curma corupţia din viaţa politică şi din aparatul de stat. Numai uniţi veţi putea elimina din Parlament pe cei care trăiesc si azi in trecut. Uniţi-vă! Luaţi viitorul in măinile voastre. Faceti din Bucureşti un nou Petit Paris şi transformaţi Romănia intr-un alt epicentru al Europei. Vă doresc, din inimă, succes căt mai deplin", Mihai Pacepa
  • -2 (4 voturi)    
   ohohoo! (Joi, 24 mai 2018, 9:50)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   ia te uita cine iti este mentorul !
   pai de ce nu spui asa !
 • +4 (6 voturi)    
  independenta (Joi, 24 mai 2018, 9:39)

  vodatepes [utilizator]

  Pe lângă aceste încercări, întregul sistem de justiţie s-a confruntat cu atacuri prin ştiri false sau prin declaraţii publice de natură să slăbească încrederea în justiţie.
  Acesta e fraza spusa de madam Kovesi. Pai cand ai fost intrebata de protocoale ai negat existenta lor iar acum acestea au iesit la lumina. Deci matale nu ai facut declarati care au dus la slabirea increderi in justitie? Lucram cu materialul clientului.
  • -1 (3 voturi)    
   Arestarea judecatorilor corupti (Joi, 24 mai 2018, 10:35)

   Cozmin30 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Slabirea increderii in justitie se datoreste mafiei psd si alde.
   Este o situatie dramatica, disperata.
   Mafia psd si alde a pus stapinire pe CCR, pe ICCJ, pe Sectia pentru judecatori din CSM, pe Inspectia Judiciara din CSM.
   Mafia psd si alde, cu ajutorul infractorilor din parlament si din guvern, se pregateste sa dea lovitura de gratie justitiei, modificind in mod aberant legile, astfel ca mafiotii sa ramina in libertate, sa-si poata pastra averile furate, sa poata candida pentru orice functie in stat.
   Cu ajutorul judecatorilor corupti din CCR, ICCJ, CSM, mafia psd si alde incearca sa-i indeparteze din sistem pe judecatorii si pe procurorii cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili, nesantajabili, care cer arestarea infractorilor.
   Se impun masuri exceptionale din partea Presedintelui pentru a bloca intentiile grupului infractional organizat psd si alde, de a-si pune planurie in aplicare.
   Se impune demiterea guvernului mafiei, dizolvarea parlamentului borfasilor, arestarea judecatorilor corupti de la CCR, ICCJ, CSM, care ii achita pe infractori si ii persecuta pe procurori.
 • 0 (2 voturi)    
  ? (Joi, 24 mai 2018, 10:58)

  Gigi Kent [utilizator]

  In afara de faptul ca minte cum respira ne mai face si de ras pe plan international. Care sunt acele "incercări repetate de a modifica legislaţia anticorupţie"? OUG 13? Nu avea nimic de-a face cu coruptia. In mod normal "abuzul in serviciu" nu e infractiune de coruptie. A fost doar un tip de infractiune vag definita si "abuzata" de catre Portocalele de la DNA pentru ca nu necesita prea mult probatoriu.

  Ultima oara cand a vorbit despre fenomenul coruptiei in Romania spunea ca acesta este inca prezent la cote inalte. Cu alte cuvinte pe plan intern spune adevarul iar pe plan international face propaganda: "după 15 ani, lucrurile s-au schimbat "radical"


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by