Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul copilului de 3 ani, din Bucureşti, care a decedat după ce ar fi mâncat shaorma, informează instituția.

SaormaFoto: dbrom.ro

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 şi art. 49 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia copiilor şi a tinerilor.

Demersul Avocatului Poporului are loc după ce mass-media a relatat faptul că, în 15 mai 2018, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" s-a produs decesul unui minor în vârstă de 3 ani, ca urmare a unui stop cardiac, existând suspiciunea unei intoxicaţii cu o substanţă necunoscută, motiv pentru care cazul a fost considerat unul medico-legal.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că părinţii le-au dat poliţiştilor detalii cu privire la ceea ce au mai mâncat în ziua respectivă, despre traseul pe care care l-au avut, precum şi despre momentul în care au sunat la 112. Ei au susţinut că li s-a făcut rău după ce au mâncat shaorma de la un restaurant şi au apelat 112 după ce copilului i-a fost rău toată noaptea. Întrebaţi de ce au aşteptat atât de mult, ei au spus că starea băieţelului era oscilantă, acesta având momente în care îşi revenea. La ora 5 şi 30 de minute dimineaţa, părinţii au sunat la 112 anunţând că atât ei, şi cât şi băieţelul lor în vârstă de trei ani şi jumătate, au dureri puternice de stomac.

Dispecerul a trimis prima ambulanţă, iar în urma consultului, medicul a pus diagnosticul de colică abdominală şi nu a recomandat transportul la spital. La ora 8, adică două ore şi jumătate mai târziu, starea băieţelului s-a agravat, iar părinţii au sunat din nou la 112. După o oră de la apel, al doilea medic care îl consultă pe copil recomandă transportul la spitalul Matei Balş şi cere o maşină doar cu ambulantier.

În cele trei ore de aşteptare, copilul a început să se simtă din ce în ce mai rău. iar ambulanţierul care l-a găsit în stare critică a făcut tot posibilul să ajungă cât mai repede la spital. La ora 17.20 a fost anunţat decesul copilului. Trecuseră 12 ore de la primul apel la 112. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a anunţat o anchetă internă şi a cerut note explicative de la cei doi medici care l-au consultat de băiat, dar şi de la operatoarele care au preluat apelurile.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi efectuează anchete atât în cazul copiilor de la şcoala din satul Doftana, judeţul Bacău, internaţi în spital cu simptome de toxinfecţie alimentară, cât şi în legătură cu situaţia de la Iaşi, unde 134 de persoane au contractat bacteria Salmonella, după ce ar fi consumat shaorma de la un fast-food din oraş.