Deputatul Nicuşor Dan a criticat miercuri proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la legea taximetriei, care ar interzice aplicaţiile "agregator" prin care bucureştenii pot face comandă la taxi, afirmând că acest lucru s-ar încadra la infracţiunea de abuz în serviciu, transmite Agerpres.

Nicusor DanFoto: Agerpres

Nicuşor Dan a susţinut că a trimis scrisori miniştrilor de resort pentru a avertiza că aceste prevederi încalcă mai multe directive europene.

"Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care vrea să modifice legea taximetriei. Este de fapt acelaşi proiect cu care Primăria Capitalei a venit în urmă cu câteva luni şi care, în urma presiunii societăţii, l-a retras. E vorba în esenţă de a interzice aplicaţiile 'agregator', adică aplicaţiile pe care bucureştenii le au pe telefoanele mobile şi prin care pot să vadă toţi taximetriştii care sunt în zonă, indiferent de dispeceratele cu care aceştia colaborează. Dacă acest proiect de ordonanţă va trece, ne vom întoarce în situaţia în care dacă vrei să comanzi un taxi va trebui să iei dispeceratele la rând să vezi dacă nu cumva respectivul dispecerat nu are un taximetrist în zona în care te găseşti", a declarat Nicuşor Dan, la Parlament.

El a spus că este vorba de o presiune a "dispeceratelor clasice de taximetrie".

"Trebuie să spunem foarte clar: e vorba de o presiune a dispeceratelor clasice de taximetrie, care se simt ameninţate de o tehnologie superioară. E ca şi cum, la apariţia automobilului, federaţia trăsurilor ar fi spus: suntem de acord să intervină şi automobilul pe piaţă cu condiţia să fie tras de doi cai. Aceasta este analogia în care ne găsim", a arătat Nicuşor Dan.

Potrivit lui Nicuşor Dan, principala problemă este că "acest proiect de ordonanţă intră în coliziune cu câteva directive europene şi încalcă principiul fundamental al UE al liberei concurenţe". El a spus că este vorba de o directivă europeană care precizează că pentru orice reglementare a unui serviciu informativ trebuie notificată Comisia Europeană cu trei luni înainte şi de o alta care spune că acest tip de aplicaţii nu trebuie reglementat.

Deputatul a subliniat că o interzicere a aplicaţiilor 'agregator' ar aduce atingere principiului concurenţei şi ar avea un impact socio-economic, iar emiterea acestei ordonanţe s-ar încadra la infracţiunea de abuz în serviciu.