Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus miercuri că a cerut CSM să verifice dacă este amenințată independența profesională a Elenei Iordache, procuroarea care îi anchetează pe Mircea Negulescu și Lucian Onea.

Tudorel ToaderFoto: Inquam Photos

”Am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesize Inspecția Judiciară în vederea verificării eventualelor fapte de natură să încalce independența procurorului Elena Iordache”, a afirmat Toader într-o intervenție telefonică la Antena 3.

El a spus că are ”multe informații despre modul în care se desfășoară ancheta”, dar că nu a discutat cu Elena Iordache. Întrebat cum a primit atunci informațiile, ministrul justiției a răspuns: ”Altă întrebare, vorba cuiva”.

Deputatul Andreea Cosma i-a transmis o adresă oficială ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, prin care îi solicită informaţii privind măsurile dispuse pentru a apăra independenţa procurorului Elena Iordache, cea care instrumentează dosarul de la PÎCCJ al procurorului Lucian Onea, a transmis marți Mediafax.

„Văzând informaţiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 şi 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluţie decât cea pe care ar intenţiona să o ia potrivit legii şi conştiinţei sale, vă solicit să-mi comunicaţi ce măsuri dispuneţi pentru apărarea independenţei procurorului de caz şi impiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independenţă totală pe soluţii”, se arată în întrebarea oficială pe care deputatul Andreea Cosma i-a transmis-o lui Tudorel Toader.

Procurorul Elena Iordache, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), este cea care instrumentează dosarul în care sunt vizați procurorul Lucian Onea și fostul procuror Mircea Negulescu.

Lucian Onea şi-a dat demisia de la conducerea DNA Ploieşti.