Leonard Orban, comisarul european pentru multilingvism, declara intr-un interviu pentru HotNews.ro ca raportul Comisiei Europene despre progresele justitiei din Romania va fi unul "obiectiv si factual". Orban a vorbit si despre taxa de prima inmatriculare sau problema stocurilor de alimente, dar si despre impactul politicilor de multilingvism asupra mediului de afaceri din UE.

Reporter: Ce va spune raportul pe justitie asteptat din partea Comisiei Europene la sfarsitul acestei luni?

Leonard Orban: Nu as vrea sa prejudiciez prezentarea raportului, despre care va pot spune doar ca este unul foarte echilibrat, factual, si care va prezenta evolutiile Romaniei privind cele patru conditionalitati. El va constitui baza pentru raportul decisiv de la jumatatea anului.

Reporter: Si totusi, care sunt asteptarile?

Leonard Orban: Nu va pot spune mai multe despre concluziile acestui raport, care este in curs de elaborare.

Reporter: Se mai pregatesc proceduri de sanctionare a Romaniei, pe linga cea referitoare la taxa de prima inmatriculare?

Leonard Orban: Nu exclud ca vor mai exista astfel de proceduri, dar, in momentul de fata, nu am informatii cu privire la astfel de situatii. Cert este un lucru: nu e esential numarul acestor proceduri, ci importanta lor. In acest context, in ceea ce priveste una dintre aceste proceduri lansata de Comisia Europeana in 2007, respectiv taxa de prima inmatriculare, ma bucur ca s-a putut ajunge la un acord intre Romania si Comisia Europeana. Dupa ce legislatia romaneasca va fi modificata, Comisia Europeana va avea argumentele sa stopeze aceasta procedura.

Reporter: Vor putea romanii sa-si recupereze in instanta banii platiti conform actualei taxe, daca ea va fi schimbata?

Leonard Orban: Exista o decizie a Curtii Europene de Justitie care spune ca sumele obtinute prin colectarea unor taxe care nu sunt compatibile cu acquis-ul comunitar trebuie rambursate. In consecinta, raspunsul este pozitiv, romanii vor putea sa isi recupereze banii platiti.

Reporter: Am putea avea probleme si pentru stocurile de alimente, in conditiile in care Comisia nu accepta argumentul Romaniei ca ele sunt justificate prin cresterea consumului intern. La ce penalizari ne putem astepta, asa cum s-a intamplat cu alte state membre?

Leonard Orban: Avand in vedere ca exista o legislatie comunitara in domeniu privind stocurile de produse alimentare, regulile trebuie respectate si in acest domeniu. Nu am o evaluare privind situatia din Romania, dar au fost cazuri in care state membre au fost penalizate pentru depasirea stocurilor admise. De exemplu, Estonia a incalcat aceasta legislatie in ceea ce priveste stocurile la zahar.

Mediul de afaceri din UE, afectat de lipsa politicilor pe multilingvism

Reporter: Intr-un discurs la Bruxelles, in decembrie 2007, ati spus ca 2008 va fi un an decisiv pentru multilingvism. La ce ne vom astepta?

Leonard Orban: Intr-adevar, 2008 va fi un an esential pentru ca vom avea o noua strategie in acest domeniu. Acest document, care va consolida politica de mutilingvism, va fi prezentat in a doua parte a anului. Aceasta strategie,care este pregatita de directiile pe care le coordonez, va tine cont de opiniile si contributia cetatenilor europeni, a Statelor Membre, a Parlamentului European, a mediului de afaceri, a altor reprezentanti din domeniu

In plus, la sfarsitul acestei luni, in data de 31 ianuarie, vom prezenta raportul elaborat de grupul de intelectuali condus de scriitorul Amin Maalouf privind contributia pe care multilingvismul o aduce la dialogul intercultural. De asemenea, la mijlocul lunii februarie, vom organiza o conferinta interministeriala avand ca obiectiv principal pregatirea strategiei privind multilingvismul.

De asemenea, as dori sa mentionez ca una dintre prioritatile viitoarei strategii va fi legata de dimensiunea externa a multilingvismului, respectiv de promovarea limbilor europene in lume, dar si de promovarea invatarii limbilor statelor terte de catre cetatenii Uniunii.

Reporter: Una dintre mizele pe care vi le-ati asumat este utilizarea diversitatii culturale si de limbaj in lumea afacerilor. Ce proiecte aveti in acest sens?

Leonard Orban: Diverse studii au demonstrat ca lipsa dimensiunii multilingvistice in cadrul lumii afacerilor provoaca pierderi insemnate companiilor, mai cu seama celor mici si mijlocii. Inca din 2007, am avut o serie de initiative pentru a remedia aceasta problema, una dintre initiative fiind Forumul de afaceri al conducătorilor de întreprinderi şi al directorilor de resurse umane, prezidat de Etienne Davignon. In iunie 2008 asteptam un raport al acestui forum, care se va axa pe cel putin doua directii: consolidarea legaturilor intre mediul de afaceri si mediul universitar, precum si promovarea de initiative la nivel regional.

Utilizarea de catre tara-gazda a oportunitatilor pe care le ofera imigrantii poate fi o solutie in acest context. Un exemplu concret este cel al unei banci din Catalunia, care a angajat imigranti chinezi pentru a strange legaturile atat cu comunitatea respectiva din regiune, cat si cu mediul de afaceri din China.

Italia aplica fata de Romania tratamentul pe care l-a primit in urma cu 10-15 de ani

Reporter: The Economist a publicat recent o analiza despre recrudescenta discursurilor anti-imigratie in multe tari europene si injustetea acestor discursuri. Recent, Romania a avut recent o problema serioasa cu Italia din cauza imigrantilor. Cum vedeti rezolvate acest tip de situatii?

Leonard Orban: As numi acest tip de probleme drept Managementul Diversitatii. E adevarat ca a existat o criza romano-italiana, care a fost analizată inclusiv prin prisma implicaţiilor pe care le-a generat la nivel european.

As mentiona ca o situatie similara cu cea petrecuta anul trecut a avut loc in urma cu aproximativ 10 ani in Germania. Atunci, cetateni italieni plecati peste hotare, au facut obiectul expulzarii. In prezent, in Italia se afla un numar important de imigranti, fapt care a generat o serie de provocari. Nu e simplu de gestionat o asemenea situatie, iar solutiile nu sunt, in nici un caz, unice. Va trebui analizata fiecare situatie in parte si gasite solutiile adecvate. Poate ca aici ar trebui analizat exemplul Cataluniei, o regiune in care numarul imigrantilor a crescut semnificativ in ultimul timp, gasindu-se solutii la aceste probleme dificile.

Este foarte probabil ca si Romania se va confrunta, intr-o perioada mai scurta sau mai lunga de timp, cu o imigratie crescuta, care va ridica probleme noi, pentru care este necesara o pregatire inca de pe acum.

Ca o parere personala, daca vorbim de solutii optime, cunoasterea limbii tarii-gazda este o conditie esentiala pentru integrarea sociala a imigrantilor. Dar ea trebuie conjugata cu respectul fata de civizilatia imigrantilor, fata de prezervarea mostenirii lor culturale.

Kosovo, cel mai dificil dosar al UE

Reporter: Kosovo este una dintre marile probleme ale Europei, cu implicatii si asupra Romaniei. La ce evolutii sa ne asteptam in acest an?

Leonard Orban: Va pot spune cu siguranta ca dosarul Kosovo este, din punct de vedere al relatiilor externe, cel mai dificil dosar de gestionat de catre Uniunea Europeana, de la dosarul Irak. E clar ca principala provocare este gasirea unei pozitii comune a statelor membre, in conditiile in care exista o divergenta de opinii in cadrul Uniunii. Este un subiect extrem de discutat si la nivelul Comisiei Europene.

UE nu vrea interzicerea totala a Organismelor Modificate Genetic

Reporter: Publicul roman a devenit extrem de atent la discutia despre Organismele Modificate Genetic. Exista o tendinta in UE privind interzicerea totala a culturii OMG-urilor?

Leonard Orban: Nu se poate vorbi in acest moment despre interzicerea totala a Organismelor Modificate Genetic la nivelul Uniunii Europene. De exemplu, in 2007, au fost aprobate 7 noi produse modificate genetic. Exista dezbateri, dar pozitia Comisiei Europene este una echilibrata, care tine cont de toate punctele de vedere, analizand situatia in fiecare caz in parte.