Plenul Senatului a adoptat marți un proiect de lege inițiat de PSD și ALDE care prevede că „terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina prin vânzare după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul de lege în forma aprobată de Senat poate fi citit aici.

„Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului” a fost votată cu 89 de voturi pentru, 11 împotrivă și 5 abțineri.

Cum arată Art 4 al 1 al proiectului:

  • „Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina prin vânzare, după o perioadă de 15 ani de la data cumpărării, în baza prevederilor prezentei legi”.

Proiectul mai conține și următoarea prevedere, la aliniatul 2:

  • „Transferul dreptului de proprietate prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, ulterior vânzării prevăzută la aliniatul (1)”

Deputatul USR Silviu Dehelean a comentat, pe site-ul său, că acest paragraf înseamnă de fapt că „după 15 ani, terenurile agricole extravilane vor mai putea fi vândute doar Statului prin Agenția Domeniilor Statului”, ceea ce înseamnă o „expropiere săvârșita pe piața liberă, la un preț pe care îl vor stabili funcționari publici”.

Potrivit proiectului adoptat de Senat, prima cameră sesizată, proprietarii terenurilor agricole situate în extravilan au obligația să le utilizeze direct sau indirect pentru activități agricole „de la data cumpărării.

Proiectul impune o serie de condiționalități, legate de drepturi de preempțiune. Una dintre acestea prevede că „în cazul în care titularii dreptului de preempțiune nu își manifestă intenția de a cumpăra terenul, înstrăinarea, prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan se poate face către persoanele fizice care au domiciliu/reședința în raza unității administrativ-teritoriale unde este amplasat terenul ce face obiectul ofertei de vânzare, stabilit pe o perioadă de cel puțin trei ani, anterior înregistrării ofertei de vânzare”.