Președintele Comisiei de Prognoză, Ion Ghizdeanu, susține că propunerea privind suspendarea contribuțiilor la Pilonul II de pensii a fost trecută din greșeală în programul legislativ al guvernului pentru perioada mai-decembrie, potrivit Digi 24.

Ion Ghizdeanu, (foto arhiva)Foto: Agerpres

Președintele Comisiei de Prognoză a mai asusținut că este vorba despre o analiză, nu de un proiect sau o hotărâre.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a susținut și ea, duminică seara, că varianta suspendării contribuțiilor la Pilonul II de pensii este „o soluție a Comisiei de Prognoză”, cu care nu este de acord și care „nu se va întâmpla”. „​Este o soluție a Comisiei de Prognoză, nu s-a transpus într-o OUG. Nu suntem de acord cu ea. Nu se va întâmpla, pentru că trebuie să ajungă la noi”, a declarat Vasilescu, la Antena 3.

Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.