Programul legislativ al Guvernului pe 2018 include între altele, ca „prioritate legislativă”, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie - 31 decembrie contribuțiile aferente acestuia vor fi suspendate, scrie Mediafax.

Viorica DancilaFoto: Agerpres/EPA

Potrivit documentului, contribuțiile CAS (respectiv contribuțiile de asigurări sociale aferente pensiei) „sunt încasate integral la buget”, cu „suspendarea contribuțiilor în perioada 1.07 - 31.12.2018”. În prezent, din sumele CAS pentru Pilonul I (sistemul pensiilor administrate de stat) se direcționează automat 3,7% către Pilonul II.

Amintim faptul că HotNews.ro a scris în premieră în data de 19 aprilie, pe baza unor informații prezentate de surse guvernamentale, că "Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, pentru a forța astfel cei 7 milioane de participanți la fondurile private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii".

Ulterior, în data de 8 mai, surse din industrieau declarat pentru HotNews.ro că "Darius Vâlcov le-a prezentat în luna martie la Guvern un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opțional și niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018, dar că întânirea a fost solicitată de administratorii fondurilor de pensii."

Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat, în data de 8 februarie 2018, de Înalta Curte la opt ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Decizia nu este definitivă. Darius Valcov a săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina (Olt).

O altă prevedere a proiectului citat este că se va stabili o „contribuție a angajatului în suma fixă de 84 de lei în primul an”, contribuție care „crește anual până la 125 de lei în anul 5” și va fi „dedusă din impozitul pe venit”.

Totodată, va exista și o contribuție a angajatorului „egală cu a angajatului și dedusă din impozitul pe profit în funcție de mărimea companiei (50, 25, 10 angajați)”, se mai arată în documentul guvernamental.

Propunerea vine în condițiile în care, începând din ianuarie 2018, contribuțiile de asigurări sociale (atât cele pentru pensii, cât și cele pentru sănătate și șomaj) au fost transferate integral de la angajator în sarcina angajatului. Angajatorul se mai ocupă, în continuare, doar de formalitățile contabile de reținere și plată a CAS, având de achitat doar o contribuție la fondul de garantare a creanțelor salariale, de 0,25% din fondul propriu de salarii al companiei.

Ultimele referiri la Pilonul II de pensii au stârnit o serie de controverse, pentru că neoficial s-a spus că acest sistem ori va fi „desființat”, ori ar urma să nu mai primească - de la Pilonul I - contribuțiile stabilite prin lege. Aceste contribuții au scăzut de la 5,1% în 2017 la 3,7% în 2018, în condițiile în care pentru 2018 erau prevăzute să crească la 6%. Iată că în noul program legislativ este prevăzută suspendarea acestor contribuții în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018.

  • Puteți consulta principalele reglementări ale Programului legislativ al Guvernului pentru anul 2018 în documentul atașat

Citește și: