O sticlă rară de whisky Macallan s-a vândut vineri cu 1,01 milioane de dolari în Hong Kong, zdrobind recordul pentru cea mai scumpă sticlă vândută vreodată la o licitație, scrieBloomberg. Recordul nu a rezistat prea mult.

Preturi record pentru whiskyFoto: Bonhams

O altă butelcă, din aceeași producție din 1926, s-a vândut câteva ore mai târziu, la aceeași licitație, cu 1,1 milioane de dolari. Ambele au fost adjudecate la un preț mai mult decât dublu față de estimările inițiale.

Fiecare mililitru din cele doua sticle de 750 de mililitri costă, potrivit prețului obținut, aproape 1.500 de dolari.

Cele două sticle vândute fac parte dintr-o serie limitată de 12 care a fost îmbuteliată în 1986 după 60 de ani de învechire într-un butoi produs de distileria scoțiană.

Precedentul record fusese stabilit în 2014, când o sticlă de Macallan vechi de 60 de ani a fost vândută cu 620.000 de dolari, tot în Hong Kong. Chiar dacă prețul pare comparabil sticla era de opt ori mai mare decaât cele vândute acum.

Prețurile acestor băuturi au crescut abrupt în ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți cumpărători caută single malt-uri rare din Scoția, inclusiv de la Dalmore și Port Ellen, dar și din distilerii japoneze precum Karuizawa și Yamazaki.

Potrivit unui index realizat de Rare Whisky 101, prețurile au crescut cu 580% din 2008 și până acum. Spre comparație, indicele din domeniul vinului, Liv-ex 100 Benchmark Fine Wine Index, a urcat cu circa 50%.