Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunță că, luni, 21 mai, începe înscrierea copiilor nou-veniți la grădiniță pentru anul de învățământ 2018-2019, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Orarul înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţilor de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă. Totodată, programul va fi afișat pe site-ul instituției, dar și pe site-urile inspectoratelor şcolare, precizează Ministerul Educaţiei Naţionale, într-un comunicat de presă.

În cazul în care într-o unitate de învățământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, atunci vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice, precizează MEN.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele: existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți, existența unui act care dovedește că este orfan de un singur părinte, un alt membru din familie este înmatriculat în grădinița respectivă sau existența unui certificat medical care dovedește că minorul are un grad de handicap. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar. Acestea nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Conducerea unităților de învățământ preşcolar trebuie să afişeze, la vedere, informații despre numărul copiilor care pot fi înregistrați, criteriile generale şi specifice și numărul de copii înscrişi zilnic, în perioada stabilită, din totalul disponibil. De asemenea, unităţile particulare de învăţământ preșcolar au și obligaţia de a afișa statutul acestora, adică dacă sunt autorizate să funcţioneze provizoriu sau sunt acreditate de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Reînscrierea copiilor care frecventează grădiniţa în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze şi în anul de învăţământ 2018-2019 a început pe 7 mai.