Deputatul european Siegfried Mureșan a transmis joi o interpelare scrisă Comisiei Europene pentru a afla ce mijloace are la dispoziție Bruxellesul pentru a garanta locurile de muncă ale angajaților de la ArcelorMittal Galați după decizia CE din 7 mai de a aproba vânzarea combinatului în schimbul achiziției de către ArcelorMittal a uzinei Ilva din Italia.

ArcellorMitalFoto: galati.arcelormittal.com

„Pe data de 7 mai Comisia a aprobat achiziția uzinei Ilva din Italia de către grupul ArcelorMittal cu condiția cedării unor capacități de producție ale ArcelorMittal, inclusiv combinatul siderurgic de la Galați.

Pe lângă faptul că acest combinat angajează cca. 6.000 de persoane, acesta contribuie cu 15% din cifra de afaceri a întregului județ. Este evident că orice decizie privind viitorul proprietar al combinatului trebuie să plece de la premisa păstrării locurilor de muncă și continuării activității combinatului la un nivel cel puțin egal cu cel din prezent.

În comunicatul din 7 mai, Comisia afirmă că va analiza abilitatea potențialilor cumpărători de a continua producția combinatului siderurgic, specificându-se că închiderea acestuia nu este o soluție acceptabilă. De asemenea, se amintește angajamentul ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari pentru extinderea producției de oțel laminat la cald după preluarea combinatului de către un nou proprietar.

Care sunt mijloacele aflate la dispoziția Comisiei pentru a evita o eventuală restructurare care să genereze pierderi de locuri de muncă sau chiar o închidere a combinatului sub un nou proprietar?

Cum va garanta Comisia că angajamentele ArcelorMittal de a oferi stimuli financiari vor fi respectate? S-a determinat necesarul investițiilor din cadrul combinatului siderurgic în baza unui raport?”, se arată în interpelarea eurodeputatului Siegfried Mureșan către Comisia Europeană.