Într-una dintre imaginile expoziției de istorie organizată în pasajul de la Universitate, episcopul Iuliu Hossu este confundat cu actorul Emil Hossu. Despre eroare a scris pe Facebook și Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Expoziția conține 50 de fotografii unde sunt prezentate evenimente istorice, dar și monumente arhitecturale legate de ultimul secol.

Expozitia din Pasajul de la UniversitateFoto: Hotnews

Pe unul dintre stâlpi, sub fotografie explicația vorbește despre ”Episcopul Emil Hossu, citind declarația Unirii”. De fapt, este vorba despre Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic care a citit la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice a scris pe Facebook despre eroare.

Trebuie scos în evidență rolul central al Bisericii Greco-Catolice în făurirea Marii Uniri de la 1918. Se pare că este un pic neglijat rolul ei la ceas aniversar.

Iar atunci când este amintit ar trebui evitate astfel de erori. Episcopul greco-catolic IULIU (și nu Emil) Hossu a citit Declarația Unirii.

Am văzut semnalată această eroare pe facebook și am venit în Pasajul Universității să mă conving personal.

Există un material video aici în pasaj care îi menționează corect numele.

Expoziția se numește „Arhitectura Centenarului” și este organizată de Creart, instituție de cultură care se află în subordinea Primăriei.